Évfordulók február 23-án

2015.02.22 19:00

1443. február 23-án született I. (HUNYADI) MÁTYÁS magyar és cseh király, akit a magyarság mindmáig legnagyobb királyai közt tart számon, emlékét egyedülállóan sok monda és népmese őrzi. Bővebben: korok.webnode.hu/products/i-hunyadi-matyas-uralkodasa1/

1455. február 23-án kezdte nyomtatni GUTENBERG a BIBLIÁT. A nyomtatvány 641 lapot, oldalanként 42 sort tartalmazott. Az iniciálékat kézzel festették, de így is olcsóbban, a korábbi ár feléért lehetett előállítani.

1539. február 23-án vette feleségül az 51 éves I. ( SZAPOLYAI ) JÁNOS  magyar király a húszéves JAGELLÓ IZABELLÁT, I. Zsigmond lengyel király lányát. A korán megözvegyült királyné nehéz helyzetbe került csecsemő fiával János Zsigmonddal, de 1556-ban az erdélyiek kormányzójukká választották. Bővebben: korok.webnode.hu/products/erdely-fejedelemasszonya-izabella-magyar-kiralyne1/

1861. február 23-án született ULLMANN IMRE sebész, a szervátültetés úttörője, aki 1902-ben a világon elsőként hajtott végre sikeres veseátültetést kutyán.

1919. február 23-án kezdte meg a földosztást saját kápolnai birtokán gróf KÁROLYI MIHÁLY.

1942. február 23-án lett öngyilkos feleségével együtt STEFAN ZWEIG osztrák író, költő, műfordító, akinek műveit hazájában a nácik betiltották, könyveit elégették. Brazíliába költözött, ahol minden elismerést és tiszteletet megkapott, de a hitleri csapatok sikereiről érkező hírek kétségbe ejtették őket. Nem tudták elviselni, hogy Európa minden józan meggondolás ellenére vakon rohant bele a II. világháborúba. Az értelmiség feladatának tartották a béke megőrzését, a népek egymáshoz való közelhozását, de látták, hogy ez nem valósul meg.

Márk Éva