Évfordulók november 16-án

2014.11.15 09:48

1316. november 16-án koronázták francia királlyá I. (Utószülött) Jánost, X. (Civakodó) Lajos) és Magyarországi Klemencia fiát. Apja bő öt hónappal fia születése előtt halt meg tüdőgyulladásban. Az anya Martell Károly és Habsburg Klemencia leánya, I. (Anjou) Károly magyar király nővére, Árpád-házi Mária nápolyi királyné,valamint I. Rudolf német-római császár unokája, V. István magyar király dédunokája volt. A gyermek mindössze néhány napig élt, de ez is elég volt a későbbi legenda megszületéséhez, mely szerint a trónkövetelőktől joggal féltett újszülöttet egy hasonló korú gyermekre cserélte két lojális főúr, akik vidékre menekítették és ott neveltették a veszélyben lévő csecsemőt, akiből gazdag kereskedő lett Sienában. A titokra egy , a gyónási titkot eláruló pap révén derült fény, s a "királyjelölt" ekkor Magyarországra indult "rokonához", I. (Nagy) Lajos királyhoz, aki elismerte trónkövetelése jogosságát, de semmiben nem támogatta. Jancsi király -ahogy a sienaiak csúfolták- polgári élete attól fogva tönkrement, csak álmai után futott. Franciaországba ment ahonnan elűzték, majd letartóztatták, őt és patrónusát - aki pénzelte - kegyetlenül megkínozták (patrónusa bele is halt), majd Nápolyba szállították. Ott "kellemesebb" börtönbe került, jobban bántak vele, de kb. 47 évesen meghalt. Sienában feljegyezték, hogy leszármazottai jobb vállukon a kereszt lenyomatát viselték - az Árpád-háziak dinasztikus anyajegyét.

1673. november 16-án halt meg Frangepán Katalin, a kivégzett Zrínyi Péter felesége, Frangepán Ferenc nővére, akit a leleplezett Wesselényi-féle összeesküvés vádlottjaként a gráci domonkosok zárdájába csuktak. Az ő leánya volt a magyar történelem leghíresebb asszonya, Zrínyi Ilona. Bővebben az alábbi linkeken: korok.webnode.hu/products/a-zrinyiek-leanyai-es-asszonyai1/  Frangepán Katalin cím alatt, és korok.webnode.hu/products/patyi-szilard-zrinyi-peter1/, valamint korok.webnode.hu/products/feher-liliom-fekete-gyaszban-zrinyi-ilona1/l izgalmas és élményt adó tudást szerezhetnek az érdeklődők.

1841. november 16-án született Kossuth Ferenc, Kossuth Lajos fia. Még nem volt kilenc éves, amikor apja után engedték. Párizsban és Londonban tanult, vasútépítő mérnök lett. Szakterületén, valamint hídépítésben és alagútfúrásban Európa-szerte nagy hírnévnek örvendett. Apja halála után települt haza, és politikai szerepet vállalt. Képviselővé választották; előbb a Függetlenségi és 48-as pártot, majd a Negyvennyolcas Függetlenségi (Kossuth) pártot vezette. Kiadta édesapja írásainak egy részét.

Márk Éva