Évfordulók augusztus 6-án

2014.08.05 16:28

1190.augusztus 6-án a magyarországi fogságból megszökött Vlagyimir fejedelem lengyel segítséggel elfoglalta Halics tónját és András herceget, III. Béla király fiát hazakergette. II. Endre (András) élete végéig harcolt Halicsért.

1221. augusztus 6-án halt meg Szent Domonkos (Domingo de Guzmán), a nevét viselő rend megalapítója. Gyermekkorától egyházi pályára készült. Egyszerűsége, szerénysége, segítőkészsége mindenfelé nagy tiszteletet váltott ki személye iránt. A magyarországi rendekről tanulmány olvasható itt:korok.webnode.hu/products/szerzetesek-es-szerzetesrendek-magyarorszagon-1-resz1/

1566.augusztus 6-án kezdődött Szigetvár ostroma. I. Szulejmán élete utolsó hadjáratára százezres sereggel indult. A várat Zrínyi Miklós védte 4300 katonával és polgárral több, mint egy hónapig, ezalatt azonban a török romhalmazzá lőtt mindent. A védők maradéka a belső várba húzódott és két súlyos rohamot is visszavertek, de ekkor a törökök felrobbantották az egyik bástyát, szörnyű tűzvészt okozva. A szept. 8-i utolsó ostrom elhárítására esélye sem volt a maroknyi életben maradott védőnek, akik a kapitány vezetésévelkirohantak az ellenségre, s valamennyien hősi halált haltak.

1881. augusztus 5-én született Alexander Fleming Nobel-díjas orvos, a penicilli felfedezője, milliók életének megmentője.

Márk Éva