Évfordulók április 15-én

2014.04.14 16:49

1690. április 15-én Fogarason elhunyt Apafi Mihály erdélyi fejedelem. Fejedelemként nagy teher nyomta vállát: Erdély önálló államiságát kellett megőriznie a Porta és a bécsi udvar között. A török sereg 1683-as Bécs alatti kudarca, a török ellenes Szent Liga megalakulása, Thököly felső-magyarországi fejedelemségének felszámolása együttesen eredményezték, hogy a császári seregek Erdélybe való bevonulását. Apafi minden diplomáciai kísérlete csődöt mondott. 1688-ban kénytelen volt aláírni a fogarasi nyilatkozatot, amely kimondta Erdély visszatértét a királysághoz, és a török védnökség megszüntetését. A fogarasi egyezmény okozta lelki megrázkódtatásba betegedett bele, majd elhunyt felesége nem sokkal felesége és társuralkodója, Bornemissza Anna halála után hamarosan követte hitvesét Apafi fejedelem is. Életéről többet Márk Éva írásából tudhatnak meg olvasóink. korok.webnode.hu/products/i-apafi-mihaly/

1452. április 15-én született Leonardo da Vinci itáliai származású polihisztor, a reneszánsz legnagyobb alakja.

A tudományok és művészetek terén egyaránt nagyot alkotó festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Mozgalmas életét e rövid cikkben lehetetlenség lenne összefoglalni. Álljon itt néhány alkotás felsorolásként, amely nevétől elválaszthatatlan: Santa Maria delle Grazie-kolostor refektóriumában megfestett freskója, "Az utolsó vacsora", 1503-ban Firenzében kezdte festeni a Mona Lisát (közismert olasz neve: la Gioconda). Feltalálóként az alagút- és csatornaépítés szakértője, puskák és ostromgépek feltalálója. Az emberi test felépítésének feltárásában is úttörő szerepe volt. Az emberi test művészetekre tett hatását és arányait a Vitruvius-tanulmányban foglalta össze.

1849. április 15-én Ferenc József a leváltott Windisch-Grätz helyére Ludwig von Welden táborszernagyot nevezte ki a magyarországi császári és királyi hadsereg élére. A futár hajnali 2 órakor érkezett Pozsonyba Weldenhez. Bécsből hozott levelet Schwarzenberg miniszterelnöktől, aki Ferenc József engedélyével leváltatta Windisch-Grätzet és Weldent nevezte ki az Itálián kívüli császári hadsereg főparancsnokává. Welden először nem akarta elvállalni a tisztséget, de amikor megtudta, hogy Bécs veszélyben forog, rögtön elvállalta. Azonnal Bicskére utazott Windisch-Grätz főparancsnoki irodájába. Mire odaért, az előző parancsnoknak hűlt helyét találta, de nem bánta, hiszen azonnal beköltözhetett.

1865. április 15-én az előző napi merénylet következtében elhunyt Abraham Lincoln az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke.

A gyilkos merényletre előző nap este a washingtoni Ford's Theatre-ben került sor. John Wilkes Booth a kor egyik legismertebb színésze volt. Délen elért sikerei ellenére Északon folytatta pályafutását. Lincoln 14-én este a színház előadásán vett részt feleségével együtt. Booth az elnöki páholyba lépve pisztollyal rálőtt az elnökre. A fejbe lőtt politikus másnap reggel belehalt sérülésébe, Booth azonban az elnök meggyilkolásával sem tudta megakadályozni a polgárháború befejezését és a Konföderáció bukását.

Topor István