Tudod-e, mi a Solanum tuberosum?

2012.09.21 12:51

Régészeti leletek C-13 izotóp tartalmának elemzése kimutatta, hogy Peruban már legalább 8000 éve termesztik.Európában eleinte dísznövényként termelték, pedig Francisco Pizzarro ízletes, lisztes szarvasgombához hasonlította. Régi leírások szerint gyógyszerként fogyasztható köszvény és lumbágó ellen, megakadályozza a lerészegedést, gyógyítja a reumát, a torokfájást, csitítja a dührohamot és fokozza a nemi vágyat.
Ez a csodaszer nem más, mint a mára hétköznapi eledellé vált krumpli. Nem csak a papok tiltakoztak a fogyasztása ellen sokáig (mondván, nem szerepel a bibliában!), hanem orvosok is, akik szerint felfúvódást, emésztési zavarokat, derékfájást és számos más betegséget okoz. Franciaország néhány megyéjében tiltották a termesztését abban a biztos hitben, hogy terjeszti a leprát. I. Frigyes Vilmos viszont elrendelte, vágják le orrát és fülét annak, aki nem hajlandó krumpli ültetni a kertjébe (különös, hogy őshazájában azzal engesztelték a burgonya istenségét, hogy áldozati személyek orrát és ajkait megcsonkították).
Európában még egy háború is viselte "hősünk" nevét. Ez volt az 1778-79 -ben zajló Kartoffelkrieg, vagyis krumpliháború, hivatalos nevén a bajor örökösödési háború. Rövid története a következő: a bajor uralkodócsalád kihalásával Poroszország és Ausztria is igényt tartott a területre, s mivel megegyezni nem tudtak, háborúra került sor. Addigra azonban mindkét felet legyengítette az alig véget ért osztrák örökösödési háború, pénzhiánnyal küszködtek. Súlyos problémát jelentett az élelmezés, így mindkét fél kerülte a komolyabb ütközeteket, helyette inkább portyázók csaptak össze. A rövid csaták célja a másik fél élelmiszerkészletének megszerzése, illetve az utánpótlás megakadályozása. A köznép adta a krumpliháború gúnynevet a csatározásnak. A felek 1778 decemberében fegyverszünetet kötöttek, majd 1779 májusában a tescheni békével lezárult a háború. A harcok "súlyosságát" jól érzékelteti, hogy Szemerja falucskából ( ma Sepsiszentgyörgy része) kilenc név szerint ismert legényt vittek el az osztrákok, s mindannyian épségben hazaértek.

Márk Éva