Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

2013.01.08 17:10

 

Babits Kiadó Szekszárd

 

Több mint húsz éve vagyok vásárlója ennek a rendkívül igényes kiadónak. Kapcsolatunk a Révai nagy lexikona reprintjével kezdődött, s folytatódott az 1996-tól Kollega Tarsoly István főszerkesztésében kiadásra kerülő Új Révai Lexikonnal. És jöttek egymás után a jobbnál jobb könyvek, többek közt a most bemutatásra kerülő. A kiadvány "Ráth Mór Bizománya Pest 1868 - Nyomatott Fanda és Frohna Könyvnyomdájában" reprintje. Nem könnyű olvasmány, az első kötet pl. 2,35 kg, így aztán még sosem sikerült "együltő helyemben" végig olvasni, viszont cetlik tömege jelzi, hol érdemes újra olvasni, vagy tovább folytatni.

Akinek volt szerencséje Vári Attila: Orbán Balázs nyomában (1992) c. filmjéhez az fogalmat alkothat róla, mi mindent láthatott szerzőnk akkor, amikor a leírt országrészt még nem pusztította az iparosításnak nevezett tudatos károkozás, nemtörődömség. Vári keserű szavakkal mondja miként csinált a XX. sz. segélyért sorban álló proletárt a szabad és büszke székelységből.

A  történelmi események, tájak, építmények, a sok emberi szenvedés mellett ilyesmivel is megismertet bennünket Orbán Balázs:

" Mielött Somlyót elhagynók, fel kell említenem egy nevezetes visszhangot, melyet néhány évvel ezelőtt esetlegesen vadászok fedeztek fel, s mely bizonyosan Európa elsőrendű visszhangjai közé tartozik, a mennyiben 15 szótagot tisztán, ropogósan ad vissza, például sebesen mondva ezt: ˝ A kerekes kerekét kereken kerekiti kerékre.˝ " Pontosan leírja a visszhang helyét, még azt is, hogy a barázda alatt egy önálló borsikabokor van, ott megállva " a szent Antal kápolnának fordulva, kell a mondatot sebes ropogósan kiejteni". Hát nem élmény minden leírt szó, gondolat? Vajon megvan-e még az a visszhang?

Szívből ajánlom mindenkinek!

Márk Éva