Mika Waltari: Szinuhe

2012.11.23 18:24

Mika Waltari finn regényíró 1945-ben keletkezett regénye, a Szinuhe méltán lett világhírű.

A fordulatokban gazdag cselekmény az Egyiptomi Óbirodalom korában uralkodó reformer fáraó, Ehnaton uralkodásának idejébe repíti az olvasót. Főhőse Szinuhe, ez a végtelenül magányos lélek, aki egykor a fáraó orvosa és barátja volt, ám az új uralkodó, Horemheb száműzte Kemet (így nevezték az ókori egyiptomiak földjüket) földjéről. Itt, a keleti tenger partján, ahonnan Punt földjére vitorláznak a hajók, sivatagok és hegyek közelében száműzetésének harmadik esztendejében kezdi el írni élete történetét. Elbeszélése nyomán bebarangolhatjuk Óegyiptom nagyvárosait, feltárulnak a fáraó arany házának titkai és a kikötőnegyedek sikátorainak élete. Nagy részletességgel mutatja be az akkori emberek életét, gondolkodását, tudását. De az Egyiptomon kívüli tájakra is eljutunk segítségével. Így elevenedik meg Babilon és Kréta titokzatos világa is.

 

Szinuhe, aki apjától Szenmuttól tanulta a gyógyítás titkát, nyitott szemmel jár a világban. Látja a legmélyebb nyomort (apja a szegények orvosa volt), és a mérhetetlen gazdagságot. Waltari főhősével, az emberi mélységeket és magasságokat megjárt óegyiptomi orvossal azonosulva Ekhnaton fáraó mellett tör lándzsát. Ekhnaton (eredetileg IV. Amenhotep) azzal írta be magát a birodalom történetébe, hogy az egyistenhitet, a napkoronggal ábrázolt Aton kultuszt igyekezett a vallási élet középpontjába állítotani. Ezzel magára haragította a tömegeket manipuláló, hatalmas vagyonokat összegyűjtő papságot. Törvényszerű tehát a bukása, mert a berögzült, megváltoztathatatlannak hitt ideológiákat követő tömegek, mindig megbuktatják az Ekhnaton fáraóhoz hasonló újítókat. Az ember azelőtt sem változott, és nem változik meg a jövőben sem. Az egész mű arra az alapgondolatra épül, hogy bár a jószándék vitathatatlan, a kort megelőző, idealista szemlélet romba döntheti az országot, a népet.

Pesszimista, vagy inkább realista az író látásmódja? Döntse el, aki elolvassa ezt a nagy ívű, érdekes világba kalauzoló történelmi regényt. Egy biztos, hihetetlenül lebilincselő, izgalmas olvasmányban lesz része annak, aki kezébe veszi Waltari remekművét.

 

Európa Könyvkiadó, 2005

 

Topor István