Megtalálták a Terra Novát, Scott kapitány hajóját.

2012.08.20 15:12

Az 1884-ben bálna- és fókavadászatra épített Terra Novát 1910-ben Scott kapitány választotta déli-sarki expedíciójának hajójává.

1911. január 17-én Scott, Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates és Edgar Evans elérték a sarkot. Ám szomorúan kellett tapasztalniuk, hogy már megelőzték őket. Roald Amudsen norvég sarkkutató és társainak sarkon hagyott sátra volt a bizonyíték. A halálra fáradt csapatból a visszaúton először a legerősebb, Evans halt meg, majd Oates állapota annyira leromlott, hogy belátta, nem hátráltathatja társait. Azzal az ürüggyel, hogy egy kis időre kimegy, kisántikált a sátorból. Soha többé nem látták. A holtteste sem került elő. Scott, Wilson és Bowers az éhezéstől és a hidegtől legyengülve március legvégén halt meg. A Scotték felkutatására indult expedíció kilenc hónappal később találta meg őket sátrukban, amelyben élelem egy falat sem volt, a petróleum is elfogyott, de a szánon érintetlenül ott feküdt a 16 kg nagy értékű kőzetminta, amit a gleccserről hoztak magukkal.

A Terra Nova, miután Scotték nem érkeztek vissza, haza indult. Egészen 1942-ig folytatta bálnavadász-munkáját. 1942-ben háborús szállításokra vették igénybe, de 1943-ban jéghegynek ütközött és elsüllyedt Grönland partjainál. A hajót sokan és régóta keresték.

Most a Schmidt Ocean Institute amerikai kutatói visszhangszonda-szonárral fedezték fel Grönland partjainál. A tárgyról visszaverődő hangokból azt is meg tudták állapítani, hogy 57 méter hosszú, pontosan akkora tehát, mint Scott kapitány eltűnt hajója. Ekkor távirányítású kamerát küldtek le, amelynek képein jól látható egy oldalára dőlt fahajó roncsa. A képeken jól látszik a roncs mellett fekvő kémény és az egykori hajóhíd is.

Brian Kelly, a Dundee-i Discovery Point múzeum munkatársa szerint a kapott adatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy Scott kapitány hajóját találták meg.

 

Topor István

Forrás: https://juharizsuzsanna.blog.hu/2012/08/20/megvan_a_legendas_hajo?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_08_20&utm_campaign=index