Évfordulók szeptember 6-án

2015.09.04 20:54

  A NAP IDÉZETE:  "Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes." ALBERT SCHWEITZER

  Szeptember 6. ZAKARIÁS napja. Ez volt a neve Keresztelő Szent János apjának. A kereszténység és az iszlám is szentként tiszteli.

  1294. szeptember 6. körül III. ANDRÁS megostromolta és elfoglalta Adorjánt, az ott garázdálkodó és ellene lázadó BORSA nembéli Tamás fiainak várát. A család IV. (Kun) Lászlótól kapta a birtokot, ám ellene is fellázadtak. III. András győzelme ellenére meghagyta a Borsákat birtokukban, sőt Loránd erdélyi vajda is maradhatott.

  1442. szeptember 6-án a zajkányi csatában a 80 ezres sereggel Erdély ellen induló törököt HUNYADI JÁNOS 15 ezer katonájával szétverte. A nagyszerű győzelem 454. évfordulóján Hunyad vármegye 4 méteres emlékművet állított a győztes hadvezérnek. A szobrot románok 1992-ben ledöntötték.

  1566. szeptember 6-án Szigetvár ostroma közben meghalt I. SZULEJMÁN, akinek uralkodása alatt élte fénykorát a Török Birodalom.

Fő politikai célja a Habsburg-ház hatalmának megtörése volt, ezért többször kezdett hadjáratba Bécs ellen, mindig sikertelenül, legtöbbször magyar végvári hősök ellenállása miatt.

  1859. szeptember 6-án avatták fel a világ második legnagyobb zsidó templomát, a Dohány utcai zsinagógát, amely közel 6 000 ember befogadására alkalmas.

A magyar nemzet minden emléknapját megünnepelték, gyászszertartást tartottak Kossuth, Deák és Teleki Pál halálakor.

1869. szeptember 6-án született FELIX SALTEN, születési nevén SALZMANN ZSIGMOND Pest-Budán. Világhírűvé BAMBI c. regénye tette, de írt kritikákat, novellákat, sőt álnéven erotikus regényeket is. Svájcban halt meg 1945-ben.

  Márk Éva