ÉVFORDULÓK SZEPTEMBER 5-ÉN

2014.09.04 15:45

1905. szeptember 5-én született Arthur Koestler Budapesten. Kamaszkorában családjával Bécsbe költözött, egyetemre iratkozott, de nem fejezte be. Lelkesítették a kommunista tanok. 1932-33 között a Szovjetunióba költözött, ahol szembesült a propaganda és a vlóság közti különbséggel, s elfordult az eszmétől. A spanyol polgárháborúból Franciaországba menekült, belépett az Idegenlégióba, majd a békekötés után Angliába költözött, ott kezdett írni. Nyelvi nehézségei nem votak, mert a magyaron kívül beszélt németül, angolul, franciául, oroszul és héberül.

1913. szeptember 5-én született Donáth Ferenc politikus, agrártörténész, publicista, nemzetgyűlési képviselő. A Nagy Imre körüli reformerekhez tartozott. ' 51-ben bebörtönözték, csak Sztálin halála után szabadult.

1956. szeptember 5-én robbant ki a szuezi válság, amely a magyar forradalom idején is lekötötte a világ érdeklődését, ráadásul a hónap végén kitört a második arab-izraeli háború is.

1972. szeptember 5-én a XX. nyári olimpián Münchenben a Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport túszul ejtett kilenc izraeli sportolót, kettőt megöltek. Az alkudozásokat követően egy katonai repülőtéren a német rendőrség szerencsétlen akciójában a terroristák megölték túszaikat, meghalt öt arab és egy német rendőr. Az olimpia egynapos szünet után folytatódott. Münchenben a magyar sportolók 6 arany-, 13 ezüst- és 16 bronzérmet nyertek.

Márk Éva