Évfordulók szeptember 30-án

2015.09.29 11:54

  A NAP IDÉZETE:  "A történelem nem tanít meg semmire - csak megbüntet, ha nem tanulunk belőle. ROBERT L. HEILBRONER (1919-2005) amerikai közgazdász, történész.

  Szeptember 30. JEROMOS napja. Ritka férfinév, a görög Hieronümoszból ered, jelentése: szent nevű. SZENT JEROMOS teológus, egyháztanító Csáktornya közelében született 347-ben. A könyvtárosok, levéltárosok, régészek védőszentje.

  1452. szeptember 30-án jelent meg az első nyomtatott könyv, GUTENBERG Bibliája.

  1478. szeptember 30-án fogadta el I. MÁTYÁS a tíz éve tartó cseh háború lezárását jelentő béke feltételeit, mely szerint a cseh királyi címet kölcsönösen megadják egymásnak, és Ulászló csak Mátyás halála után válthatja vissza a magyar király birtokában lévő Sziléziát és Morvaországot.

  1847. szeptember 30-án született HUGONNAI VILMA, az első magyar orvosnő. Grófi család ötödik, tanulni vágyó gyermeke volt. Amikor megtudta, hogy a zürichi egyetem női hallgatókat is fogad, odautazott. Magyarországon még orvosi diplomája elismertetéséért is keményen küzdenie kellett, csak szülésznőként dolgozhatott, és már ötven éves volt, amikor hazájában is doktorrá avatták. Nevét ma iskolák őrzik.

  1848. szeptember 30-án végeztette ki - elfogadva a rögtönítélő bíróság hazaárulás vádja miatt kimondott ítéletét - Görgey Artur gróf ZICHY ÖDÖN udvarhű politikust, nagybirtokost.

  Márk Éva