Évfordulók szeptember 29-én

2014.09.28 16:20

1399. szeptember 29-én buktatta meg ellenzéke II. Richárd angol királyt. Gyermekként, tízévesen követte nagyapját a trónon, mivel apja, a "Fekete herceg" (fegyverei színe miatt nevezték így) már korábban meghalt. Hívei nagy reményt fűztek uralkodásához, de nem lett jó király. Bár gyönge és befolyásolható jellem volt, abban a tudatban élt, hogy a király parancsaival senki nem szállhat szembe. Rendkívüli adói miatt pusztító parasztlázadás tört ki, ezért engedményekre kényszerült, hogy csitítsa az elégedetlenséget. Amikor abszurd parancsaira a parlament nemet mondott (és egyúttal lemészárolták leghűbb tanácsadóit), ismét meghunyászkodott. Bosszúja azonban nem maradt el, többeket kivégeztetett, unokatestvérét pedig - akitől koronáját féltette - száműzte. Zavaros ügyei miatt a fenti év nyarán elfogták és a Towerbe zárták, majd egy vidéki kastélyba vitték, ahol 1400. február 3-án meghalt. Egyes források szerint hagyták éhen halni, mások szerint fegyveresek gyilkolták meg.

1848-ban e napon aratta győzelmét Pákozd és Sukoró között a magyar honvédsereg Jellasics horvát bán csapatai felett. 1992-ig ez volt a Magyar Honvédség napja, ekkor Horvátország érzékenységére tekintettel a magyar kormány az ünnepet áttette május 21-re, Buda 1849-es visszafoglalásának évfordulójára.

1941. szeptember 29-én mészárolt le egy SS-különítmény MG-34-es és MG- 32-es géppuskákkal mintegy 35 ezer embert az ukrajnai Babij Jarban. Ugyanitt később öt cigánytábor lakóit, és az ukrán földalatti mozgalom elfogott tagjait is agyonlőtték. A megszállás három éve alatt több mint 200 ezer embert gyilkoltak meg a Kijev melletti szakadékban.

Márk Éva