Évfordulók szeptember 28-án

2015.09.27 15:10

   A NAP IDÉZETE: " Azok viszik előre a történelmet, akik az adott pillanatban fel tudnak lázadni ellene." ALBERT CAMUS francia író, filozófus.

 Szeptember 28. VENCEL napja. Nálunk ma már igen ritka férfinév, de az ÁRPÁD-HÁZ kihalását követően az Árpád-házi rokonsággal bíró cseh király VENCEL (csehül Václav) nevű fiát 1301-ben László néven magyar királlyá koronázták.

   935. szeptember 28-án halt meg I. VENCEL cseh fejedelem - más források szerint e napon gyilkoltatta meg saját öccse Boleszláv, aki aztán utódaként ült a trónra - . I. Vencel a csehek fő védőszentje, születésnapja 2000. óta a cseh államalapítás ünnepe.

  1213.szeptember 28-án történt a merénylet MERÁNI GERTRÚD, II. ENDRE király felesége ellen a pilisi erdőben. A gyilkosságban bizonyára szerepe volt a pompakedvelő királyné költekezésének ( és talán a magyarokat lenéző, őket barbárnak minősítő viselkedésének), továbbá Bertold nevű öccsének minden földi jóval való elhalmozásának. Több forrás igazolja, hogy jó anya volt (ez a korban nem volt szokás), gyermekei nagyon szerették, így Béla herceg - a későbbi IV. Béla - sosem bocsátotta meg apjának, hogy nem sújtott le keményebben a bűnösökre.

  1841. szeptember 28-án született GEORGE CLEMENCEAU francia politikus, akinek jelentős - negatív - szerepe volt a Magyarországgal kötött TRIANONI szerződésben.

  Márk Éva