Évfordulók szeptember 22-én

2015.09.21 16:54

A NAP IDÉZETE:

"Megfutni a harc elől, gyávaság, állni a harcot, bátorság, szeretni a harcot, őrültség és betegség és perverzitás."

 Karinthy Frigyes

Szeptember 22-e MÓRIC napja. A név latin eredetű, a Mauritius névből származik, ami a Maurus továbbképzése, a jelentése mór, szerecsen.

Szeptember 22-e Európai autómentes nap. 1998 óta minden évben ezen a napon tartott rendezvények a társadalom környezettudatosságát hivatottak erősíteni. A rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16-22. között rendeznek meg.

1520. szeptember 22-én halt meg I. Szelim, vagy ahogyan kortársai nevezték: Rettenetes Szelim török szultán. Méltán szolgált rá a Rettenetes névre. Többek között azzal, hogy minden olyan rokonát megölette, akik esetleges trónkövetelőként léphettek fel. Mélységes kegyetlensége még tulajdon apját is elérte, akit előbb elűzött trónjáról, majd száműzetésre ítélt. Feltételezik, hogy néhány hónappal később az ő parancsára emberei mérgezték. De ugyanilyen hidegvérrel gyilkoltatta meg négy fiát is. Nyolcévi uralkodása alatt 7 nagyvezíre is áldozatul esett vérszomjas természetének. Életéről bővebben itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/i-szelim-a-kegyetlen1/

1836. szeptember 22-én jelent meg a főispáni hatalomgyakorlásáról szóló királyi rendelet. Ebben az uralkodó kötelezte a főispánokat, hogy szükség esetén erővel is a kormány javára befolyásolják a megyegyűléseket.

1848. szeptember 22-én István főherceg Budáról Bécsbe távozott és lemondott nádori tisztéről. Ugyanezen a napon a képviselőház egyhetes vita után elfogadta az úrbéri szolgáltatásokat elvesztő birtokosok kármentesítését. A volt birtokosokat az állam 5%-os kamatozó kötvénnyel kárpótolta.

1999. szeptember 22-én II. János Pál pápa fogadta a U2 együttes frontemberét, Bonót, aki a harmadik világ adóságainak elengedéséhez kérte a pápa támogatását. A Szentatya áldását adta a zenésznek.


Topor István