Évfordulók szeptember 21-én

2014.09.21 13:20

1235. szeptember 21-én kelt útra IV. Béla megbízásából Julianus barát és három társa Magna Hungariába. Julianus célba ért és meg is találta az ott rekedt magyarokat a Volga vidékén. Julianus barát nem csak jó hírt hozott haza. Ő volt az első magyar, aki a tatárokról hallott. A tatárok magyarul is beszélő követétől értesült, hogy nyugati hadjáratra készültek. Hazatérve figyelmeztette IV. Bélát és a pápát is. Azonban őt nem vették komolyan...

1773. szeptember 21-én hirdette ki Mária Terézia a jezsuita rend feloszlatásáról szóló pápai bullát. A jezsuita rend elkobzott vagyonát a Magyar Kamara kezeli, amelyből megalapítják a Tanulmányi Alapot. Ez teszi lehetővé a magyarországi oktatásügy reformját és szervezetének jelentős átalakítását is.

1791. szeptember 21-én született gróf Széchenyi István politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedés-és közmunkaügyi minisztere. Kossuth Lajos őt nevezte a legnagyobb magyarnak. Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek a nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport megreformálása kötődik. Számos intézmény alapítója és névadója.