Évfordulók szeptember 20-án

2014.09.19 16:36

1096. szeptember 20-án lépte át a magyar határt a Bouillon Gottfried lotaringiai herceg vezette keresztes sereg (a herceg foglalta el később Jeruzsálemet és alapította meg a keresztény királyságot, melynek uralkodója lett). Korábban már rengeteg kárt okoztak a nyugat felől hömpölygő szervezetlen, ellátatlan keresztes hordák, amelyek dúlva, fosztogatva, rabolva és gyilkolva vonultak át az országon. Kálmán király természetesen nem nézte tétlenül, szabályszerű csatákban verte szét őket, utasításba adva, hogy senkinek se kegyelmezzenek. Megesett, hogy Moson várát is ostromolni kezdték, de az éppen ott tartózkodó király itt is győzedelmeskedett. Végsősoron a keresztesek átvonulása adta meg a bizonyítékát, hogy a papnak nevelt Kálmán hadvezérnek is kiváló.

Bouillon Gottfried azonban nem csürhét, hanem igazi sereget vezetett, tisztelettel bejelentkezett a magyar királynál és engedélyt kért az átvonulásra. Az engedélyt megkapta, de néhány főemberét, köztük az öccsét "vendégségben" kellett hagynia, akik csak akkor követhették  - tisztes és biztonságos kísérettel - amikor a herceg utolsó katonája is elhagyta az országot. Kálmán a kijelölt útvonal teljes hosszában elárusító helyeket létesített, ahol a sereg "méltányos áron" élelmet vehetett. A biztonság kedvéért egy magyar sereg - valószínüleg Álmos herceg vezetésével - határtól határig kísérte a százezernyi keresztest. Ezután Kálmán király elengedte a túszokat gazdagon megjutalmazva őket, akik jó hírét vitték a nagy magyar királynak.

1870. szeptember 20-án emelkedett fővárosi rangra Róma, miután az egyesített Olaszország annektálta a pápai államot. II. Viktor Emmánuel hiába szorgalmazott megegyezést, IX. Piusz elzárkózott előle, a "Vatikán foglyának" tekintette magát. Merevségével elérte, hogy az új államban radikális politikusok kerülhettek hatalomra. A ügy az 1929. évi lateráni szerződéssel rendeződött.

Márk Éva