Évfordulók szeptember 18-án

2014.09.17 15:06

1289. szeptember 18-án IV. (Kun) László a székelyeknek adományozta Aranyos vidékét, köszönetképpen a kunok és tatárok elleni harcban vállalt kiemelkedő szerepükért. A területen átvezető hadiutak miatt egyre csökkenő lakosságot román jobbágyokkal pótolták, ami jelentősen megváltoztatta az etnikai összetételt. A terület híres nevezetessége a Tordai - hasadék. A legenda szerint itt harcolt Szent László király a kunok ellen, s a nagy túlerő miatt vissza kellett vonulnia, de a kunok üldözték. I. László Istenhez fohászkodott, mire a hegy kettéhasadt. A szent életű király lovának patkónyomai állítólag ma is látszanak.

1490. szeptember 18-án koronázták magyar királlyá II. (Jagelló) Ulászlót. Gyenge akaratú, tehetségtelen király volt, háta mögött "ökör"-nek nevezték, elhíresült regadványneve szerint Dobzse (Jól van!) László. A magyar oligarcháknak pont ilyen uralkodóra volt szükségük: eltöröltették vele a hadiadót, visszahelyeztették a nemességet ősi jogaikba, s a legfontosabb kérdésekben nem az övé, hanem a királyi tanácsé volt a döntés joga. 1516 márciusában halt meg, egy szétzüllött országot hagyva maga után.

1916. szeptember 18-án született Simándy József, egyik legszebb hangú és legtisztább kiejtésű operaénekesünk, akinek neve összeforrt Erkel Bánk bánjával és több más nagyszerű szereppel (pl. Kodály: Psalmus Hungarikus).

1981. szeptember 18. óta Magyarországon a Rokkantak Nemzetközi Éve kapcsán szervezett magyar eseménysorozat alkalmából ez a nap hazánkban a Rokkantak Napja.

Márk Éva