Évfordulók szeptember 15-én

2014.09.14 16:10

1559. szeptember 15-én negyvenéves korában Gyulafehérvárott elhunyt Jagelló Izabella királyné, Szapolyai János felesége. Izabella négy nyelven beszélő, nagy műveltséggel rendelkező asszony volt. Váratlan halála találgatásokra adott okot. Így beszéltek mérgezésről, de felbukkant a híresztelések között titokban végrehajtott magzatelhajtás is, aminek következtében vérmérgezés lépett fel. Alakjáról honlapunkon Márk Éva írt érdekfeszítő cikket.

1848. szeptember 15-én a képviselőház eltörölte a szőlődézsmát. Felkérte István nádort, mint az ország
főkapitányát, hogy vegye át a dunántúli hadak vezérletét. Batthyány miniszterelnök javaslatára Országos Honvédelmi Bizottmány felállítását határozták el, hogy a szeptember 11-én országra támadó Jellačic seregeivel szemben irányítsák a harcot.

1890. szeptember 15-én a délnyugat-angliai Torquay városában megszületett Agatha Mary Clarissa Miller,
vagy ahogyan a világ később megismerte: Agatha Christie a krimi irodalom "koronázatlan királynője. A Guinness rekordok könyve szerint a világ mindenidők legtöbbet eladott könyvek ranglistáján Christie műveit csak a Biblia tudta megelőzni, a második helyen viszont osztoznia kell William Shakespeare-rel.

1916. szeptember 15-én a Somme folyó melletti ütközetben mutatkoztak be először az angol Mark I. harckocsik.


Kezdetleges páncélozott harci járművek már 1914-ben is készültek. Sir William Tritton a Bullock és Holt traktorok átalakításával megalkotta az első gépet, amely rengeteg hiányossággal küzdött. Ezért módosításokat, átalakításokat hajtottak rajta végre, így született meg 1915-re a Little Willie néven ismerté vált modell. Azonban erről is kiderült, hogy a hozzáfűzött reményeket nem tudja beváltani. Használat közben újabb hibák derültek ki róla. A Tritton vezette tervezőcsapat újabb átalakításokat végeztek a gépen, amelyet előbb Big Willi, majd Mother néven már használható prototípusnak bizonyult. Ez utóbbi modell alapján kezdődött meg a Mark-harckocsik tömeges gyártása, és fronton történő alkalmazása.

Topor István