ÉVFORDULÓK SZEPTEMBER 11-én

2014.09.10 16:00

 

1063. szeptember 11-én halt meg I. Béla, Géza fejedelem öccsének, Mihálynak az unokája, az I. István ellen lázadó Vászoly (Vazul) fia (bár a korabeli krónikák szerint Vászoly öccse, Szár László volt az apa; a bizonytalanságnak politikai oka lehetett). Vászoly megvakítása után menekült fivéreivel, Endrével és Leventével idegen földre. Bátyja, I. Géza halála után koronázták királlyá. Alig három évet uralkodott, amikor unokaöccse, Salamon korábbi király pártfogója, IV. Henrik császár ellen indulva , a nehéz hordszerkezet mely trónját tartotta összedőlt, s a súlyosan sebesült király meghalt.

1146. szeptember 11-én II. Géza király a Lajta menti csatában legyőzte Jasomirgott Henrik osztrák őrgrófot, megsemmisítve annak seregét. A csatában anyai nagybátyja, Belos bán volt segítségére. A király még ebben az évben nőül vette a kijevi nagyfejedelem nővérét Eufrozinát, akinek kedvéért többször is katonai segítséget nyújtott a háborúzó rokonoknak. Eufrozina férje halála után kiskorú fia, III. István nevében uralkodott, de a fiatal király halálával hatalma meggyengült. Mivel második fia helyett a kiskorú harmadikat támogatta, a Bizáncból hazatérő III. Béla száműzte anyját.

1848. szeptember 11-én indult csapataival Magyarország ellen Jellasics horvát bán, nem császári, hanem horvát zászlók alatt. A támadás felkészületlenül érte az országot, Kossuth toborzó útra indult, az országgyűlés pedig létrehozta az Országos Honvédelmi Bizottmányt. Szeptember 29-én a főleg újoncokból verbúvált magyar sereg Pákozdnál megverte Jellasicsot, aki Bécs felé visszavonult. A dicsőséges eseményt Petőfi is megörökítette A vén zászlótartó c. versében.

Márk Éva