Évfordulók szeptember 1-jén

2015.08.31 13:44

 A NAP IDÉZETE:  "Soha ne higyj el semmit, senkinek, még nekem se! Ellenőrizd, tapasztald meg, és hitedet váltsa fel a tudás!" BUDDHA

Szeptember 1. EGON és EGYED napja. Az Egon germán eredetű, az Eckerhard rövidülése, jelentése: kard + erős és merész. Az EGYED régi magyar személynév, az EGY szó kicsinyítőképzős alakja. Jelentése: egyetlenke vagy elsőszülött, esetleg szentecske. Szent Aegidius (kb. 640-720), akinek nevét Egyedként fordították magyarra, a kubikusok, lókereskedők, pásztorok, szíjgyártók védőszentje volt, valamint több betegség, köztük elmebaj, bőrbaj, himlő ellen is hozzá imádkoztak, de óvó szentje volt a rákosoknak is.

  1127. szeptember 1-jén halt meg ÁLMOS herceg, I. Géza fiatalabb fia, I. (Szent) László unokaöccse, akit László utódául választott a valamilyen testi fogyatékossággal küzdő, papnak szánt, nagy műveltségű elsőszülött fiú, Kálmán helyett. A szent király halála után kitört trónharcban KÁLMÁN győzött, amit a királynak nevelt Álmos nem tűrhetett. Többszöri lázadását fivére sokáig megbocsátotta, 1115-ben azonban elfogott öccsét és annak kisfiát (a későbbi II. Vak Bélát), hogy uralkodásra alkalmatlanná tegye őket,megvakíttatta. Álmos herceg Bizáncban halt meg.

  1137. szeptemberében II. (Vak) Béla hazahozatta Bizáncból édesapja tetemeit és Székesfehérvárott eltemettette Álmos herceget.

  1290. szeptember elején adta ki utolsó Árpád-házi királyunk III. András ( az Aranyágacska) azt a dekrétumát, mely a főpapok, bárók és nemesek óbudai gyűlésének végzéseit rögzítette.

  1367. szeptember 1-jén erősítette meg I. (Nagy) LAJOS pécsi egyetemalapítását V. Orbán pápa.

  Márk Éva