Évfordulók október5-én.

2015.10.04 12:49

  A NAP IDÉZETE: "Amikor Hunort és Magyart a Hadak Ura Csillagszekéren felrepítette a Hősök Mulató Mezejére, Nemere róvókéssel itt, e sátor előtti oszlop oldalára ezt véste fel: Vándor, aki emellett az oszlop mellett elmégy, állj meg, vedd le a süveged. Én rovom itt e sorokat, öreg Nemere, a puszta fejedelme. Két büszke fiam életében csak másokért verekedett. Hunor és Magyar, e két hős nevét el ne feledd." KOMJÁTHY ISTVÁN szlovákiai magyar író, műfordító.

  Október 5. Aurél napja. Latin eredete az Aurelius nemzetséghez tartozóra utal, jelentése: aranyos. A név világhírnévre szert tett viselője SIR M. AUREL STEIN, Kelet-kutató hazánkfia, STEIN AURÉL.

  1864. október 5-én halt meg MADÁCH IMRE, a reformkor irodalmának egyik legnagyobb alakja. betegsége miatt a szabadságharcban nem vett részt, de népfelkelésre búzdította környezetének lakosságát a betörő orosz csapatok ellen. Szabadságharcosok bújtatása miatt 1852-ben bebörtönözték, ott kezdte írni fő művét Az ember tragédiáját.

  1946. október 5-én halt meg a moszkvai Butirka börtön rabkórházában gróf BETHLEN ISTVÁN, Horthy korábbi (10 éven át) miniszterelnöke. Fellépett a nyugati hatalmaktól való elszakadás és a zsidótörvények ellen.

  1989. október 5-én tüntették ki Nobel-békedíjjal TENDZIN GYACO-t, a 14. dalai lámát, elismerve fáradozását a TIBET szabadságáért folytatott küzdelemben.

  Márk Éva