Évfordulók október 8-án

2015.10.07 11:07

  A nap idézete: "AZOKAT AKAROM SZOLGÁLNI, AKIKNEK SZOLGÁJUK NINCSEN!  -- 

GÖNCZ ÁRPÁD József Attila-díjas író, műfordító, a lengyel FEHÉR SAS lovagrend tagja, a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ELSŐ ÁLLAMELNÖKE.

  KOPPÁNY napja. Ótörök méltóságnévből eredő régi magyar férfinév, jelentése győzelmes, erős. Legismertebb viselője ÁRPÁD fejedelem egyik leszármazottja, a 960-as évek elejétől 997-ig élő KOPPÁNY vezér, Géza fejedelem halála után trónkövetelő, az I. ISTVÁN ellen vívott harc vesztese.

  1848. október 8-án a BATTHYÁNY-kormány lemondása után a képviselőház az Országos Honvédelmi Bizottmányra ruházta a végrehajtó hatalom gyakorlását. Az OHB elnökévé közhelyesléssel KOSSUTH LAJOST választották meg.

  1908. október 8-án zajlott le az ún. VASBOTOS tüntetés Budapesten. Az általános választójogért és a rendőri terror ellen tüntető munkások revolverrel és vasbotokkal támadtak az ellenük kivezényelt rendőrökre.

  1940. október 8-án adta utolsó magyarországi hangversenyét BARTÓK BÉLA és felesége PÁSZTORY DITTA. Bartókot a nemzetiszocializmus európai és magyar térhódítása késztette az emigráció gondolatával való foglalkozásra. Mélyen szeretett édesanyja halála után, és az év tavaszán zajló amerikai koncertkörútja során megerősödött benne az elhatározás. Utolsó hazai műsorát FERENCSIK JÁNOS vezényelte. Leukémiában halt meg 1945-ben, mindvégig gyötörte a honvágy. Hamvait 1988-ban hozatta haza a magyar kormány és helyezték végső nyughelyére, a Farkasréti temetőben.

  Márk Éva