Évfordulók október 30. -án

2014.10.29 15:18

1474. október 30.án tartotta eljegyzését I. (Hunyadi) Mátyás magyar király a nápolyi király leányával, Beatrixszal. Az eseményről honlapunk két cikkében is olvashatnak: korok.webnode.hu/products/boroszlo-1474-ostromlo-tulero-beket-ker-/ , és  korok.webnode.hu/products/mark-eva-az-olasz-no-beatrix-magyar-kiralyne-elete/

1634. október 30-án halt meg Káldi György jezsuita szerzetes,az első teljes Biblia fordítója, mely a következő címen: "Szent Biblia. Az egész kereszténységben bévött Régi Deák bötűből. Magyarra fordította. A Iesus alatt Vitézkedő Társaság-beli Nagy-Szombati Káldi György Pap."

1848. október 30-án a Móga János vezette magyar csapatok vereséget szenvedtek Schwechatnál Windisch-Grätz császári seregétől. A magyarok a bécsi felkelés megsegítésére indultak, de a további támadásról nem született konszenzus a pesti országgyűlésen, mondván, hogy honvédő háborúról csak határainkon belül beszélhetünk. Később Kossuth ugyan meggondolta magát, de a tisztek nagyobb része - Görgey is - ellenezték az intervenciót, végül mégis átlépték a Lajtát. A csata magyar szempontból jól indult, de a jobb fegyverzet, a képzettebb katonaság ellen nem győzhettek. A visszavonulás után a bécsiek is letették a fegyvert, így attól fogva a hadszíntér Magyarország területére korlátozódott.

1910. október 30-án halt meg Henri Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt megalapítója. Küzdött a hadifoglyok érdekeiért, a rabszolgaság eltörléséért, a teljes leszerelésért, a zsidó állam létrehozásáért. 1901-ben Nobel- békedíjjal tüntették ki.

Márk Éva