Évfordulók október 26-án

2015.10.25 08:53

  A NAP IDÉZETE:  "A tett az embert magával rántja. Hová? A következményekbe." HAMVAS BÉLA

  Október 26. DÖMÖTÖR v. DEMETER napja a görög Démétriosz névből, jelentése: a föld istennőjének ajánlott. E napon számoltak el a juhászok a jószággal és ekkor fogadták föl az embereket a következő esztendőre. Kemény telet jelez az e napon föltámadó hideg szél.

  1596. október 26-án zajlott a MEZŐKERESZTESI csata, a 15 éves háború egyik legnagyobb összecsapása, melyben két nagyhatalom (osztrák-török) és két vallás (keresztény-muzulmán), vagyis két világ ütközött meg. Az első nap a keresztények győzelmét hozta, akik rögtön fosztogatásba kezdtek, miközben a törökök rendezték soraikat és csúnyán megverték a magukat győztesnek hívő keresztényeket.

  1613. október 26-án (más forrás szerint 27-én) lett gyilkos merénylet áldozata BÁTHORY GÁBOR erdélyi fejedelem. Életéről itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/bathory-gabor/

  1879. október 26-án született FEDÁK SÁRI a XX.sz. első felének legismertebb színésznője, Molnár Ferenc író felesége. Rendkívül népszerű volt. A mozgókép létrejöttekor már nem volt elég fiatal ahhoz, hogy a karakteréhez illő szerepeket eljátszhassa. A II. világháború után a korábban "vörösnek" titulált színésznőt nácirajongónak minősítették és 8 havi börtönre ítélték. Szabadulása után már nem volt helye a színpadon. 74 évesen halt meg Budapesten.

  1941. október 26-án halt meg ARKAGYIJ GAJDAR, szovjet ifjúsági regények - többek közt a Timur és csapata - írója. Tizennégy évesen lépett a Vörös Hadseregbe, három év múlva ezredparancsnok lett. Fia tengernagyként szolgált a flottánál, unokája 1992-ben pár hónapig Oroszország ügyvivő miniszterelnöke volt.

  Márk Éva