Évfordulók október 25-én

2015.10.24 15:48

  A NAP IDÉZETE: "Felsőbbrendűségét másra kényszerítő nép még meg nem maradt a történelem sodrásában." POLGÁR ERNŐ művelődéstörténész.

  Október 25. BLANKA napja, mely germán név latinosított alakjából került hozzánk. Jelentése: fényes, ragyogó, fehér. Ez volt a neve a magyar nőnevelés egyik úttörőjének, a nők művelődési egyenjogúságát szorgalmazó grófnőnek, TELEKI BLANKÁNAK.

  1825. október 25-én született XANTUS JÁNOS néprajzkutató. A szabadságharcban nemzetőrként vett részt. Elfogása után Königgrätzbe zárták, majd az osztrák seregbe sorolták, ahonnan az USA-ba szökött. 1864-ben tért haza, itt jelentős szerepe volt a pesti állatkert létrehozásában. A drezdai KARL MAY Múzeumban ma is megtalálható egy levél, melyben a neves író Xantus engedélyét kéri, hogy róla mintázhassa meg OLD SHATTERHAND alakját. A kelet-nyugati vasútvonal építésénél - melynek során az őslakos indiánokat rezervátumokba zárták - XANTUS rajzolóként vett részt. A gondolat, miszerint Old Shatterhand figuráját a magyar Xantusról mintázta a szerző a ' 70-es évek végén  FRANZ RAMMEL irodalomtörténész által terjedt el, aki kutatásai során jutott erre a felismerésre.

  1849. október 25-én végezték ki KAZINCZY LAJOST, Kazinczy Ferenc és Török Sophie legfiatalabb fiát, a szabadságharc vértanúját. Részt vett a délvidéki harcokban, a pákozdi és schwehati csatában, a győri erődítések építésében. Perczel Mór hadtestében alezredesi rangban szolgált, Klapka Györgynél dandárparancsnok volt. Augusztus 6-án mintegy 6000 fős sereggel BEM megsegítésére indult, majd a világosi fegyverletétel hírére egy orosz tábornok előtt letette a fegyvert. A TIZENNEGYEDIK VÉRTANÚNAK szokták nevezni. Csak 29 évet élt!

  Márk Éva