Évfordulók október 21-én

2014.10.20 10:39

  Október 21. ORSOLYA NAPJA  A néphit szerint ha ekkor szép napos idő van, az karácsonyig megmarad. A hajdúböszörményi pásztorok megfigyelése szerint amilyen az idő Orsolya napján, olyan lesz a tél.

  Október 21. 1991 óta Földünkért Világnap. Több természetvédelmi szervezet összefogásával született meg a Földünkért c. új élővilág megőrzési stratégia. Javaslat született több, az egész világra érvényes egyezmény elfogadására, melyek közül a Riói-csúcson el is fogadták a biológiai sokféleségről szólót, megszületett az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye, majd az elsivatagosodás elleni egyezmény. Most már csak be kellene tartani a határozatokat!

1479. október 21-én adományozta I. Mátyás magyar király fiának, Corvin János liptói hercegnek és hunyadi grófnak három magvaszakadt erdélyi nemes jószágait.

1579. október 21-én kezdődött az az országgyűlés Tordán, melyen a hónap elején Kolozsvárra érkező jezsuiták tevékenységét a tanításra korlátozzák.

1764. október 21-én született Bihari János hegedűművész, a magyar verbunkos zene legjobbja, a kuruckor zenei hagyományainak ápolója. Rendkívül népszerű volt, ő muzsikált a legnagyobb nemzeti ünnepélyeken (nádori beavatás, királyi koronázás, stb.), Liszt Ferenc elragadtatással beszélt róla. Miután egy feldőlt szekér miatt megsérült a karja, többé nem hegedűlhetett. Nagy nyomorban halt meg.

Márk Éva