Évfordulók október 15-én

2015.10.14 18:07

  A NAP IDÉZETE: "Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen." SZÉCHENYI ISTVÁN

  Október 15. TERÉZ napja. E nevet viselte BRUNSZVIK TERÉZ magyar grófnő. Svájcban ismerkedett meg Pestalozzival, a neveléstörténet egyik legnagyobb alakjával, aki olyan hatást gyakorolt rá, hogy hazatérve megalapította az első kisdedóvót "Angyalkert" néven. Később iskolát hozott létre cselédlányok számára, majd részt vett az első magyar nőnevelő intézet létrehozásában.

  1384. október 15-én koronázták lengyel királlyá I. (Nagy) Lajos magyar-lengyel király fiatalabb leányát, a lengyelek által szentként tisztelt HEDVIGET (lengyelül Jadwigát). A lengyel-litván perszonálunió létrejöttéért és hogy a litvánok felvegyék a kereszténységet, a gyermeklányt feleségül adták a középkorú litván fejedelemhez, Jagelló Ulászlóhoz. Házassága után a királynő hátat fordított a politikának, idejét jótékonykodással töltötte. Első gyermeke szülésébe halt bele.

  1580. október 15-én született BETHLEN GÁBOR korok.webnode.hu/products/bethlen-gabor/.

  1619-ben került hozzá a Pozsonyban őrzött Szent Korona. Bethlent az országgyűlés Magyarország fejedelmévé választotta, beiktatását a Porta is jóváhagyta, ő azonban sosem koronáztatta meg magát, pedig az 1620. augusztusi besztercebányai országgyűlés után ennek már formai akadálya sem volt.

  1905. október 15-én halt meg SZÁSZ KÁROLY drámaíró, műfordító, református püspök. Részt vett a szabadságharcban, majd családoknál nevelősködött. Két éven át volt Arany János tanártársa a nagykőrösi gimnáziumban, ahol Arany Lászlót is tanította. Szinte minden irodalmi műfajban alkotott, legjelentősebbek műfordításai.

  Márk Éva