Évfordulók október 12-én

2015.10.11 11:22

  A NAP IDÉZETE: "Borzasztó dolog a faji előítélet. Tényleg az. Borzasztó dolog, hogy becsületes, hű indiánokkal úgy bánnak, mint holmi niggerekkel, bibsikkel vagy koszos digókkal." JOSEPH HELLER: A 22-es csapdája

  Október 12. Miksa napja. A név nálunk a Miklós vagy Mikhál (ma Mihály) becéző alakja volt, de így fordították nyelvünkre a Maximiliánt is. E néven lett Mexikó császára Ferenc József öccse, akit 1867-ben mexikói forradalmárok kivégeztek. Felesége - Sarolta belga királyi hercegnő - elméjében megzavarodva, 60 évvel élte túl a szeretett férfit.

  1504. október 12-én halt meg CORVIN JÁNOS, I. MÁTYÁS és Edelpeck Borbála törvényesített fia, HUNYADI JÁNOS és Szilágyi Erzsébet unokája, trónörökös. Bár Mátyásnak nemegyszer esküt tettek az országnagyok, hogy halála után fiát ültetik a trónra, a főurak mégis II. ULÁSZLÓT (Dobzse Lászlót) választották meg. A horvát-szlavón báni címmel "kifizetett" herceg pestisben hunyt el, az őt hamarosan követő, Kristóf nevű kisfiával kihalt a Hunyadi család.

  1537. október 12-én született VI. EDWARD angol király, VIII. Henrik és Jane Seymour fia, a két későbbi nőkirály Mária és Erzsébet öccse. Szifiliszes apa gyenge, beteges gyermekeként jött világra, mindössze 15 évet élt. Róla mintázta M. TWAIN: Koldus és királyfi c. remekművét.

  1995. október 12-én halt meg ASZTALOS JÁNOS plébános, a hirhedtté vált "pócspetri ügy" életben maradt áldozata. A RÁKOSI-rezsim vallásüldözése során a plébános egyike volt az ISKOLÁK ÁLLAMOSÍTÁSA ELLEN tiltakozóknak. 1948. nyarán a tiltakozó naggyűlés során egy rendőr meghalt, ami kapóra jött a hatalomnak. A statáriális bíróság a jegyzőt és a plébánost halálra ítélte. A jegyzőt, Királyfalvi Miklóst kivégezték, az akasztásra vitt plébános ítéletét TILDY ZOLTÁN az utolsó pillanatban életfogytiglanra változtatta. A koncepciós pert követő évtizedekben nyolc fiatal jelentkezett kispapnak a faluból. 

  Márk Éva