Évfordulók november 9-én

2015.11.08 12:42

   A NAP IDÉZETE:  "Egy korszaknak akkor van vége, amikor az alapját képező illúziók elpárologtak." ARTHUR MILLER amerikai drámaíró.

  November 9. TIVADAR napja. A görög-latin eredetű Teodor magyar változata, jelentése: Isten ajándéka. A név két jeles magyar viselője: CSONTVÁRY Kosztka Tivadar, a még halála után is évtizedekig elismerés nélkül maradt "napút-festő" ; Puskás Tivadar, a Telefonhírmondó, az első elektronikus hír- és műsorszolgáltató, a rádió és az internet ősének, feltalálója.

  1456. november 9-én ölték meg CILLEI ULRIKOT Nándorfehérváron, Hunyadi László tudtával. Az eset előzménye, hogy a nagyon fiatal V. LÁSZLÓ az addig Hunyadi kézen lévő királyi birtokokat nagybátyjának, Cillei Ulriknak - akinek befolyása alatt állt - adományozta, ezzel mintegy kisemmizve a nagyhatalmú Hunyadi családot. A hatalmi harcok (klán-háborúk) két nagymúltú család, a Hunyadiak és a Cilleiek kihalásához vezettek.

  1738. november 9-én halt meg RÁKÓCZI JÓZSEF, II. Rákóczi Ferenc idősebb fia, akit öccsével együtt a bécsi udvar elszakított szüleitől, hogy császárhű nevelést kapjanak. A meglehetősen léha életet élő fiatalembert a törökök is fel akarták használni egy Habsburg-ellenes háborúban, eredmény nélkül. Az Erdély elleni hadjárat során kitört pestisjárvány vitte el, csak 38 évet élt.

  1929. november 9-én született KERTÉSZ IMRE, aki a következő indoklással kapott irodalmi NOBEL-díjat (egyetlenként a magyar irodalom történetében!): " Egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben."

  1989. november 9-én az NDK megnyitotta nyugati határait, közkeletű szófordulattal: leomlott a berlini fal.

  Márk Éva