Évfordulók november 8-án

2015.11.07 13:30

  A NAP IDÉZETE:   "...ahol csak lehet, hagyjuk meg a társadalom szabadságát és önkormányzatát, és az állami beavatkozást a lehető legszűkebb körre szorítsuk, [...] ne felejtsük el soha, hogy minden állami korlátozás magában véve hátrányos, mert gyengíti az egyén akcióképességét, gyengíti az egyéni erőt, az egyéni felelősségérzetet, gyengíti azt a fassúlyt, amellyel a társadalom minden tagjának bírnia kell, ha azt a társadalmat nagy célok elérésére hivatottá akarjuk tenni. " Gróf TISZA ISTVÁN magyar politikus, miniszterelnök.

  November 8. ZSOMBOR napja. A magyar, török, bolgár eredetű régi férfinév jelentése: bölény.

  1226. november 8-án foglalta el trónját energikus anyja segítségével a 12 éves IX.(Szent) LAJOS francia király, VIII. (Oroszlán) Lajos és Kasztíliai Blanka fia, az eszményi lovagkirály. Gyóntatója volt Robert de Sorbon, a Sorbonne egyetem megalapítója, és beszélgetett Aquinói (Szent) Tamással, aki többször meglátogatta. Súlyos betegsége idején fogadalmat tett, hogy amint teheti keresztes hadjáratra indul, melyre 1248-ban sort is kerített. Távolléte idejére a kormányzást édesanyjára bízta. A VII. keresztes hadjárat nem hozott sikert, így Lajos haza indult. Meggyőződése volt, hogy kudarcát az otthoni bűnök okozták, ezért kemény reformintézkedéseket hozott. Szigorúan büntette a prostitúciót, a káromkodást, a szerencsejátékot, uzsorát, a bíráknak megtiltotta az ajándékok és kölcsönök elfogadását. Új keresztes hadjáratra készülődve előbb Európában akart rendet tenni: békét kötött ellenfeleivel. A VIII. keresztes hadjárat során halt meg Tuniszban, a seregben kitört vérhasjárványban.

  1414. november 8-án Aachenben német királlyá koronázták LUXEMBURGI ZSIGMOND magyar királyt.

  1460. november 8-án egyik szerbiai csatája során török fogságba esett SZILÁGYI MIHÁLY, I. Mátyás magyar király anyai nagybátyja, akinek nagy szerepe volt unokaöccse trónra juttatásában. A török szultán lefejeztette.

  1993. november 8-án a délszláv háború során horvát tüzérek lerombolták a XVI. sz.-ban épült mostari Öreg-hidat, melyet Csotváry csodaszép festménye is megörökített (Római híd Mostarban címmel). A nemzetközi összefogással újjáépített híd ma a VILÁGÖRÖKSÉG része.

  Márk Éva