Évfordulók november 8-án

2014.11.07 13:39

1226. november 8-án foglalta el energikus anyja segítségével a 12 éves IX. (Szent) Lajos a francia trónt VIII. (Oroszlán) Lajos és Kasztíliai Blanka fia, az eszményi lovagkirály. Gyóntatója volt Robert de Sorbon, a Sorbonne egyetem megalapítója és beszélgetett Aquinói (Szent) Tamással is, aki többször meglátogatta. Súlyos betegsége idején fogadalmat tett, hogy amint teheti keresztes hadjáratra indul. Erre 1248-ban került sor, távolléte idején a kormányzást édesanyjára bízta. A VIII. keresztes hadjárat nem volt sikeres, Lajos 1254-ben haza indult. Meggyőződése volt, hogy kudarcát az otthoni bűnök okozták, ezért kemény reform-intézkedéseket hozott. Szigorúan büntette a prostitúciót, a káromkodást, a szerencsejátékot, uzsorát, a bíráknak pedig megtiltotta az ajándékok és kölcsönök elfogadását. Új keresztes hadjáratra készülődve előbb Európában akart rendet tenni: békét kötött ellenfeleivel. A keresztes háború idején vérhasban halt meg.

1414.november 8-án koronázták német királlyá és királynévá Luxemburgi Zsigmond magyar királyt, és második feleségét, Cillei Borbálát Aachenben. Borbála apai nagyanyja I. Tvrtko bosnyák király nővére volt, s a bosnyák királyi családon keresztül a szerb Nemanja dinasztiával is rokonságban állt a Cillei család, de leányágon az Árpád- háziakkal is, mivel Nemanja Erzsébet szerb hercegnő V. István magyar király unokája volt. Borbála rossz hírének alapja családjának a Habsburgokkal és a Hunyadiakkal való konfliktusa lehetett. Egy ilyen pletyka miatt Zsigmond egy ízben száműzte feleségét, de leányuk, Erzsébet közvetítésével megbékélt vele. 

1460. november 8-án egyik szerbiai csatája során török fogságba esett Szilágyi János, I. Mátyáa anyai nagybátyja. Isztambulba vitték, ahol a török szultán lefejeztette. Nagy szerepe volt unokaöccse trónra juttatásában.

Márk Éva