Évfordulók november 24-én

2015.11.23 16:58

   A NAP IDÉZETE:  "Amikor a misszionáriusok megérkeztek, a miénk volt az ország, az övék pedig a Biblia. Akkor megtanítottak minket csukott szemmel imádkozni. Amikor kinyitottuk a szemünket, övék volt az ország és a miénk a Biblia. MZEE DZSOMO KENYATTA  angol nyelven alkotó kenyai író, politikus, akit a kenyai nemzet atyjaként tisztelnek.

  November 24. EMMA napja. Germán eredetű, vagy Irmin, a háború istene, vagy a hermion néptörzs nevéből eredeztetik. Ismert magyar viselője báró ORCZY EMMA, a cegei Wass család leányági leszármazottja, fiatal korától Angliában élő írónő, a többször megfilmesített, világhírű "A Vörös Pimpernel" c. regény szerzője.

  1494. november 24-én halt meg KINIZSI PÁL, I. Mátyás magyar király legendás hadvezére, aki élete során egyetlen csatát sem veszített. Mátyás halála után megtagadta királyának tett esküjét és Corvin János ellen fordult, majd megsemmisítette a fizetetlenűl maradt, rablókká lett Fekete Sereg maradványát is. Élete végéig a törökök ellen harcolt, Szendrő ostrománál esett el.

  1864. november 24-én született HENRI de TOULOUSE - LAUTREC francia festőművész. Családjában generációk óta szokás volt a rokon-házasság, bizonyára ennek tudható be csontbetegsége. 14-15 éves korában gyors egymásutánban eltört mindkét lába, attól fogva nem nőtt tovább. Amikor apja tudomást szerzett róla, hogy testi fogyatékos marad, többé nem törődött fiával; ezután alakult ki a vele álhatatosan törődő anyjához kötődő kölcsönös, mély szeretet. Párizsba költözve rajzolni, festeni tanult. Szinte minden idejét a Montmartre zenés mulatóiban, nyilvánosházakban, cirkuszban vagy lóversenyeken töltötte, ezekről a helyekről szerezte be modelljeit. 36 évet élt.

  1966. november 24-én halt meg STEINBERGER SAROLTA, az első orvosnő, aki Magyarországon szerzett diplomát (18 évvel Hugonnay Vilma svájci diplomája után). 1875-ben született jómódú családban, a kolozsvári református kollégiumban érettségizett. Épp attól az évtől kezdtek nőket is felvenni az egyetemekre, ahol orvos-szakon végzett 1900-ban.

  Márk Éva