Évfordulók november 17-én

2015.11.16 11:20

   A NAP IDÉZETE:  "A történelem már egészen felületes áttekintése bizonyítja, hogy bennünk, emberekben, megvan az elszomorító hajlam, hogy újra és újra elkövessük ugyanazokat a tévedéseket. Félünk az idegenektől és általában mindenkitől, aki más, mint mi. Amikor megijedünk, ütni-vágni kezdünk magunk körül. Gombnyomásra hozhatók működésbe különféle szenvedélyeink." CARL SAGAN amerikai csillagász, planetológus, asztrológus.

  November 17. Hortenzia és Gergő napja. A HORTENZIA a latin Hortensius - kerti - nemzetségnévből származó ritka női név, melyről egy szép virág is a nevét kapta. A GERGŐ a görög eredetű Grégoriosz - éberen őrködő - latin formájának rövidüléséből magyarosodott Gergely becéző alakjából önállósult férfinév.

  1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent ERZSÉBET, II. Endre és Meráni Gertrud leánya. Még csak négy éves volt, amikor 1311-ben Thüringiába vitték, ott nevelkedett az őrgróf fiának jegyeseként. Tíz évvel később házasodtak össze, de hat év múlva megözvegyült. Fiatalabb sógorai kisemmizték, ettől fogva fonásból, és megmaradt ékszereiből tartotta el magát és három kisgyermekét. Nagy szegénységben élt, mert mindenét szétosztotta, árvaházat, kórházat is alapított. Már életében szentként tisztelték, IX. Gergely pápa 1235-ben szentté avatta.

  1370. november 17-én a Nagy KÁZMÉR lengyel és Nagy LAJOS magyar király közt 1339-ben megkötött örökösödési szerződés értelmében lengyel királlyá koronázták I. LAJOST, s ezzel létrejött a lengyel-magyar persználunió.

  1558. november 17-én lett Anglia királynője VIII. Henrik és Boleyn Anna korábban fattyúnak minősített lánya, I. ERZSÉBET. Elszegényedett, vallásilag megosztott országot vett át a 25 éves fiatal nő, aki 45 évi uralkodása alatt felvirágoztatta és nagyhatalommá tette Angliát.

  1873. november 17-én tartotta alakuló ülését az egyesített Pest és Buda, melynek emlékére e napon tartják BUDAPEST főváros születésnapját.

  Márk Éva