Évfordulók november 10-én

2015.11.09 13:00

   A NAP IDÉZETE:   "Minden élet terjeszkedni akar. A fű, a cserebogár, az antilop: mind ki akarják tölteni életük lehetséges terét. Az ember is. És az ember az élőlények többségénél jobban el tud hárítani minden akadályt, ki tud írtani minden élőlényt, amely útjában áll. A tigrisek, sasok, krokodilusok esetlen kispályás kezdők hozzá képest." HANKISS ELEMÉR szociológus, filozófus, irodalomtörténész.

  November 10. RÉKA napja. A név a honfoglaláskori Ríka új formája. Hunokkal kapcsolatos mondákban szerepelt először, mint ATTILA nagykirály kedvenc felesége, CSABA királyfi anyja. Ismeretlen eredetű, jelentése lehet folyó, patak, esetleg RÉ-KA, a nap lelke. Ha ótörök eredetű, akkor tiszta úrnőt jelent.

   461.november 10-én temették I. (Nagy) LEÓ pápát. Kiváló képességeinek köszönhetően a trónon töltött 21 év alatt megszilárdította Róma hatalmát. Ő volt az, aki gazdag ajándékokkal és szép, okos szavakkal visszafordította Róma alól a rettegett hun királyt, Attilát. Ugyanő érte el, hogy az Itáliát dúló vandál Geiserich király megkímélte Rómát a fosztogatástól.

  1444. november 10-én szenvedett súlyos vereséget a magyar sereg MURÁD szultántól Várnánál. Ebben a csatában halt meg I. ULÁSZLÓ magyar (és lengyel) király, amikor ötszáz katonája élén a janicsárokra támadt, akik körbefogták a kis csapatot. A király levágott fejét lándzsára tűzve magasra emelték, láttára a magyar seregban pánik tört ki, a törökökben viszont újra fellángolt a lelkesedés.

  1526. november 10-én a székesfehérvári országgyűlésen, főleg a köznemesség királlyá választotta SZAPOLYAI JÁNOS erdélyi vajdát, akit másnap I. JÁNOS néven meg is koronáztak. Később a főurak egy 13 fős csoportja HABSBURG FERDINÁNDNAK ajánlotta föl a trónt, akinek koronázására a következő év november 3-án került sor. Ez az a korszak, amikor egy hazának két királya volt.

  Márk Éva