Évfordulók március 9-én

2014.03.08 11:08

1524. március 9-én rendelte el - első ízben Nagyszeben városi tanácsánál - II. Lajos király Luther írásainak felkutatását és nyilvános elégetését, olvasóira pedig vagyonelkobzás várt. A könyvégetés azonban nem tudta meggátolni a reformáció terjedését, ahogy később sem, semmilyen új eszmét.

1693. március 9-én halt meg a kegyetlenségéről hírhedtté vált Antonio Caraffa, nápolyi zsoldosvezér. Húsz éves sem volt amikor Bécsbe került, ahol gyors léptekkel haladt fölfelé a ranglétrán. Bár érdemeket szerzett Magyarország török alóli felszabadításában, de keresztény létére kegyetlenségével felülmúlta a sokat emlegett pogányokat. Leggyalázatosabb cselekedete at eperjesi vésztörvényszék néven vált ismertté, amikor koholt vádak alapján kínoztatott halálra, végeztetett ki polgárokat. Az apropót Thököly híveinek megbüntetése adta, valójában azonban a bornagykereskedő Caraffa meg akarta szerezni a helyi bortemelést. I. Lipót csak a nádor és más főurak követelésére hívta vissza, de büntetés helyett inkább kitüntette, tábornaggyá léptette elő és Aranygyapjas Vitézzé nevezte ki. Erdélyben is a felvidékihez hasonló szerepet játszott és 1690-ben átadta a császárnak az országrész meghódolásáról szóló okiratot. Ő és a Habsburgok kölcsönösen becsülték egymást, és gyűlölték a számukra jólétet biztosító népeket.

1796. március 9-én házasodott össze Bonaparte Napóleon és Joséphine, egy kivégzett tábornok özvegye. A szépasszonynak igen jó kapcsolatai voltak az új francia vezetéssel, így Napóleon ígéretes politikai előnyökre számíthatott, amelyekkel élt is.

Márk Éva