Évfordulók március 30-án

2014.03.21 17:56

1856. március 30-án a párizsi béketárgyalásokon lezárták a krími háborút, rögzítve Oroszország vereségét. Az Orosz Birodalom régi álma volt a fekete-tengeri tengerszorosok megszerzése, s a XIX. sz. közepére elérkezettnek látták ehhez az időt. I. Miklós cár ultimátumára, hogy a Török Birodalomban élő valamennyi keresztény feletti védnökséghez való jogát ismerje el a Porta, válaszul Törökország hadat üzent Oroszországnak. Az első orosz győzelmek után a nyugat-európai hatalmak, melyeket nyugtalanított az oroszok növekvő nagyhatalmi törekvése, szövetséget kötve a szultánnal hadat üzentek a cárnak. A szövetségesek partra szálltak a Krím félszigeten, ahol Szevasztopol 11 hónapos ostroma alatt több orosz támadást is visszavertek, végül győzedelmeskedtek. A békeszerződés biztosította a Fekete-tenger semlegességét és Törökország függetlenségét. A Török Birodalom területén élő keresztények a nagyhatalmak védnöksége alá kerültek.
Néhány magyar szabadságharcos emigráns (Kmety György, Türr István) a törökökkel együtt harcolt. A súlyos vereség miatt Oroszország az államcsőd határára került, ekkor kényszerült a cár eladni Alaszkát az Egyesült Államoknak 7,2 millió dollár értékű aranyért.
1912. március 30-án halt meg Karl May a legtöbb könyvet eladó német író. Nagyon szegény családban született, nehéz körülmények között nőtt fel. Tanárként kezdte, de apróbb lopások, csalások miatt többször börtönbe került. Eleinte írásaival is kudarcot vallott, de egy kiadóval kötött szerződés után sikert sikerre halmozott. A Vadnyugaton sosem járt, a gyakorlati ismereteket rengeteg olvasással és fantáziával pótolta. Főhősei a talpig becsületes Winnetou és Old Shatterhand (akit a dokumentumok szerint Xantus Jánosról mintázott) csaknem az egész világot meghódították. Több könyve Arábiában játszódik, ezekkel is komoly sikereket ért el. Műveit több mint 30 nyelvre lefordították és több mint 200 millió példányban adták el. Hetven évet élt.
2009. március 30-án indult a Malév Q400-as gépe Jászvásárra. A román-moldvai határ közelében levő város neve románul Iasi (Jasi). A XI. sz.-ban jászok éltek itt, akik aztán áttelepültek a magyar királyság területére, helyükre pedig románok költöztek. Egy ideig ez volt Moldva fővárosa, majd a Moldva és Havasalföld Egyesült Királyságé Bukaresttel közösen. 1940. június 27-29 között a román hatóságok több mint 13 ezer ott élő zsidót végezték ki (a hírhedt jászvásári pogrom).
Márk Éva