Évfordulók március 24-én

2015.03.22 12:19

   Március 24. GÁBOR-nap. A GÁBOR héber eredetű név, jelentése: ISTEN EMBERE. Az ANGYALI ÜDVÖZLET napja, amikor Gábriel arkangyal megvitte a hírt MÁRIÁNAK, hogy kilenc hónap múlva fia születik. A néphit szerint ez a káposztafélék vetésének napja, de óvatosan kell kimenni a távoli földekre, mert ha útközben kakassal találkoztak, akkor repce nőtt káposzta helyett, továbbá ez a fecskehozó nap is. Mária emlékére a gyermekre vágyó nők ilyenkor a Szűzanya képe előtt imádkoztak, akár egész nap.

Március 24-ét a WHO (Egészséügyi Világszervezet) a tuberkulózis világnapjává nyilvánította. A TBC az utazások és a migráció következtében nagy mértékben terjed már a legfejlettebb országokban is. A betegségnek évente kétmillió áldozata van.

1844. március 24-én született ARANY LÁSZLÓ költő, Arany János fia, PETŐFI keresztfia. Nagykőrösön tanult, ahol olyan kiváló pedagógusok oktatták édesapján kívül, mint a költő Szász Károly, Mentovich Ferenc, vagy Szilágyi Sándor történész. Jogász lett, élete végéig tisztviselő maradt a Magyar Földintézetnél. Országgyűlési képviselő is volt. Elnyerte a Kisfaludy-társaság fődíját "A délibábok hőse" c. művével, amit neve elhallgatásával adott ki.

1999. március 24-én kezdte meg a NATO Szerbia és Belgrád bombázását. A bombázások 73 napja alatt a szerb gazdasági infrastruktura gyakorlatilag megsemmisült.

Márk Éva