Évfordulók március 24-én

2014.03.21 17:48

Március 24-ét a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a tuberkulózis világnapjává nyilvánította. A nemrég még könnyen gyógyíthatónak hitt tuberkulózis az utazások, a migráció és a mutáns baktériumok következtében nagy mértékben terjed a legfejlettebb országokban is. A kórnak évente 2 millió áldozata van.
1844. március 24-én született Arany László költő, Arany János fia, Petőfi keresztfia, az MTA és a Kisfaludy Társaság tagja. Nagykőrösön tanult, ahol olyan kiváló pedagógusok oktatták édesapján kívül, mint a költő Szász Károly (1829-1905), a költő-filozófus Mentovich Ferenc (1819-1879), vagy Szilágyi Sándor történész. Jogász lett, élete végéig tisztviselő maradt, jórészt a Magyar Földintézetnél. Országgyűlési képviselő is volt. Írt a Pesti Naplóba, a Budapesti Közlönybe, a Budapesti Szemlébe. Fordított több Shakespeare darabot, és Moliere-től a Tudós nőket. Elfrida c. humorosnak mondható verses elbeszélésével nyerte el a Kisfaludy Társaság pályadíját először, majd főművével a Délibábok hősével is, amit aztán névtelenül adott ki. Népmeséket gyűjtött a Székelyföldön, ezek Eredeti népmesék címen kerültek kiadásra. Szerb Antal szerint: "A Délibábok hőse talán a legjózanabb és legkorszerűbb hang a magyar önszemlélet történetében". Érdemes elolvasni!
1999. március 24-én a NATO megkezdte Szerbia és Belgrád bombázását. Belgrádban találat ért minisztériumokat, a Rádió és TV épületét, iskolákat, kórházakat, gazdasági létesítményeket, a TV-tornyot és a kínai nagykövetséget. Az első légicsapások keretében 70 gép indult bevetésre Avianóból. Clinton amerikai elnök szerint a bombázásnak három célja volt: a NATO eltökéltségének demonstrálása, Belgrád visszatartása a Koszovó elleni agressziótól és a jugoszláv hadsereg erejének megtörése. A bombázások 73 napja alatt a szerb gazdasági infrastruktúra gyakorlatilag megsemmisült, romba dőlt 540 épület, 58 híd, 30 ezer otthon. A halálos áldozatok száma 1500 és 3500 közé tehető. A légi hadjárat június 10-én ért véget.
Márk Éva