Évfordulók március 15-én

2015.03.14 05:07

      Március 15. NEMZETI ÜNNEP!

Március 15. A magyar nemzet szabadságszeretetének ünnepe. Az ezen a napon gyújtott ünnepi tűz a "szabadság tűz". Szokás volt e nap estéjén a szomszédoknak összegyűlni, hogy a tüzet körülűlve Kossuth-nótákat énekeljenek és az 1848/49-es eseményekre emlékezzenek. Ma minden megemlékező kokárdát tűz ruhájára annak jeléül, hogy 1848-ban e napon tört ki a forradalom Pesten, s ekkor nyomtatták az szabad sajtótermékeket, a Tizenkét pontot és a Nemzeti Dalt. 1990. óta március 15. egyúttal a Magyar Sajtó napja is.

1576. március 15-én az előző év decemberében lengyel királlyá választott BÁTHORI ISTVÁN ( korok.webnode.hu/products/bathory-istvan-es-bathory-zsigmond/) elhagyta Erdélyt. Távozása után - török engedéllyel - fivére, Kristóf igazgatta a fejedelemséget vajdaként. Báthori István halála után 16 éves unokaöccsét, Báthori Zsigmondot választották fejedelemmé.

1948. március 15-én a forradalom századik évfordulója alkalmából adtak ki először Kossuth-díjakat munkásoknak, földműveseknek, mérnököknek, pedagógusoknak, orvosoknak és a kultúrális élet jeles képviselőinek. A legismertebb nevek: Bajor Gizi, Bartók Béla, Bernáth Aurél, Czóbel Béla, Csók István, Derkovics Gyula, Déry Tibor, Egri József, Ferenczi Noémi, Ferenczi Béni, Füst Milán, Illyés Gyula, József Attila, Kodály Zoltán, Kovács Margit, Lukács György, Major Tamás, Nagy Lajos, Öveges József, Rácz Aladár, Somlay Artúr, Szent-Györgyi Albert.

1986. március 15-én zajlott a "lánchídi csata", amelyről a szamizdatban megjelenő Beszélő számolt be. A név eredetileg az 1918. október 28-i tüntetést jelentette, melyen párezres tömeg József főhercegtől KÁROLYI MIHÁLY miniszterelnöki kinevezését követelte. A tüntetők a Lánchídnál szembe találkoztak a karhatalommal, az összecsapás eredménye 3 halott és több, minr 50 sebesült. Másnap több tízezer ember gyűlt össze, ekkor a katonaság már nem mert közbeavatkozni. 1986-ban rendőrök fogták körbe a menetelőket, elvették igazolványaikat, majd elengedték őket. A következményeket csak ezután érezték meg.

Márk Éva