Évfordulók március 15-én

2014.03.14 10:50

1536. március 15-én végeztette ki korábbi barátját, bizalmasát Ibrahim nagyvezírt I. Szulejmán, vélhetően kedvenc ágyasa, később felesége, Hürrem szultána kedvéért, aki nem akarta, hogy a pasa befolyása továbbra is érvényesüljön. Életükbe - szórakoztató formában - némi betekintést enged az egyik TV- csatornán futó sorozat, Szulejmán címmel.

1576. március 15-én az előző év decemberében lengyel királlyá választott Báthori István elhagyta Erdélyt. Távozása után - török engedéllyel - bátyja, Kristóf igazgatta a fejedelemséget vajdaként. Báthori István halála után 16 éves unokaöccsét, Báthori Zsigmondot választották fejedelemmé.

1986. március 15-én zajlott a "lánchídi csata", melyről a szamizdatban terjesztett BESZÉLŐ számolt be. A kifejezés eredetileg az 1918. október 28-i tüntetést jelentette, amelyen a párezres tömeg József főhercegtől Károlyi Mihály miniszterelnöki kinevezését követelte. A Lánchídnál szembe találkoztak a karhatalommal, az összecsapás eredménye három halott és több, mint 50 sebesült. Másnapra több tízezer tüntető gyűlt össze, ekkor a katonaság már nem mert közbeavatkozni. 1986-ban rendőrök fogták körbe a menetelőket, elvették személyi igazolványaikat, majd elengedték őket. A következményeket csak ezután érezték meg. Nem volt több tízezres tömeg, amely kiállt volna értük, a szabadságért.

NEMZETI ÜNNEPÜNK! 1948-ban, a forradalom 100. évfordulója alkalmából először adtak ki Kossuth-díjakat. Az elsőket munkások, mérnökök, egyetemi tanárok, pedagógusok, traktorosok, vájárok, földművesek, orvosok és termelőszövetkezetek között osztották ki. Művészeink közül az első kitüntetettek Bajor Gizi, Bartók Béla, Bernáth Aurél, Czóbel Béla, Csók István, Derkovits Gyula, Déry Tibor, Egri József, Ferenczi Noémi, Ferenczi Béni, Füst Milán, Illyés Gyula, József Attila, Kodály Zoltán, Kovács Margit, Lukács György, Major Tamás, Nagy Lajos (író), Öveges József, Rácz Aladár, Somlay Artur, Szent-Györgyi Albert voltak. Utólagos visszavonásra csak egyszer került sor ( még az 56-os disszidensektől sem vonták meg), amikor a Borsodi Kooperáció vezérigazgatójától, Nagy Gábortól 1953-ban visszavették, mert kiderült, hogy az új technológiát, melyért egy évvel korábban kitüntették, az NSZK-ból lopta.

 Márk Éva