Évfordulók május 4-én

2015.05.03 19:16

  Május 4. Magyarországon 1991 óta a Tűzoltók Napja, Szent Flórián, a tűzzel dolgozók ( tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kovácsok, kéményseprők) védőszentjének nevenapja. KÖSZÖNTSÜK e napon tisztelettel a sokszor emberfeletti munkát is mély hivatástudattal (és kevés állami elismeréssel) végző TŰZOLTÓINKAT!

  1127. május 4-én leégett a salzburgi székesegyház. Felújítására II. István magyar király (Könyves Kálmán és Felicia normann hercegnő fia) pénzt és ajándékot küldött. Pár nappal korábban kötött békét a király és Konrád salzburgi érsek Felicián veszprémi érsek közvetítésével, melyben II. István kezességet vállalt, hogy megkíméli a magyarok betöréseitől az érsekség birtokait.

  1541. május 4-én kezdődött BUDA ostroma, ami augusztus 21-ig tartott. A várat az osztrákok ellen FRÁTER GYÖRGY védte I. (Szapolyai) János király özvegye IZABELLA királyné és a csecsemő JÁNOS ZSIGMOND nevében,TÖRÖK BÁLINT vezetésével. I. SZULEJMÁN érkezéséig tartottak ki, aki elkergette a Habsburgok von Roggendorf vezette seregét, de a "győzelem" köztudottan igen drága lett. A budai török vilajet 1686-ig maradt megszállás alatt.

  1849. május 4-21 között zajlott BUDA ostroma, amit ekkor az osztrákok védtek a magyarok ellen. A vár már a török alóli felszabadítás idején (1686) is elavult volt, a fenti időpontra végképp azzá vált. A várostromot a magyar erők megnyerték, de HENTZI osztrák vezérőrnagynak semmi sem volt drága. Görgey békeajánlata ellenére lövette Pestet, elpusztítva az Al-Dunasor gyönyörű palotáit. Sok történész tartotta, tartja fölöslegesnek és elhibázottnak Buda ostromát, mert a magyar erők emiatt nem tudták időben tovább támadni a császári csapatokat.

  1929. május 4-én született AUDREY HEPBURN , korának talán legszebb, Oscar-díjas szinésznője, az UNICEF ( az ENSZ gyermeksegítő szervezete) utazó nagykövete. Sosem felejtette el a II. világháború alatt átélt éhezést, nélkülözést, és a 17 éves korában olvasott "Anna Frank naplóját". A kor legnagyobb sztárjai - Gregory Peck, Cary Grant, Fred Astaire, Humphrey Bogart, Gary Cooper - voltak a partnerei. Sikereiről így nyilatkozott: "A karrierem teljes rejtély számomra. Az első nap óta csak csodálkozom."

  Márk Éva