Évfordulók május 27-én

2014.05.26 10:23

1471. május 27-én a kuttenbergi királyválasztó országgyűlés (Jagello) Ulászlót, IV. Kázmér lengyel király fiát választotta cseh királlyá. Másnap I. Mátyás Roverella pápai követtel megerősítette cseh királlyá választását.

1581. május 27-én halt meg Báthory Kristóf a lengyel király és erdélyi fejedelem Báthory István bátyja, Báthory Zsigmond fejedelem édesapja.

1708. május 27-én halt meg Esze Tamás kuruc brigadéros, egy jómódú hatökrös tarpai gazda és egy jobbágylány fia. Ő volt a Lengyelországba menekült Rákóczi Ferencet felkereső küldöttség vezetője, haláláig a kuruc sereg ezredese.

1968. május 27-én kezdődött az NSZK-ban az ún. Contergan-per. Az ügy egy recept nélkül kapható nyugtató miatt robbant ki. A tabletta súlyos fejlődési és idegrendszeri károsodást okozott (végtaghiány, ill. deformáció) azoknál a csecsemőknél, akiknek a várandós anyja ezt szedte. E tragédia után szigorították meg világszerte a gyógyszerek forgalomba hozatalát. 1964-ben fölfedezték, hogy a szer hatásos a lepra kezelésére.