Évfordulók május 19-én

2015.05.18 09:14

   Május 19. A FORRÁSVIZEK NAPJA, melyet magyar kezdeményezésre az ENSZ környezetvédelmi szervezete 2013-ban jegyzett be a világnapok sorába. Az ünnep célja: felhívni az emberek figyelmét a források fontosságára, a természeti kincsek megőrzésére, a környezettudatos életvitelre.

  1536. május 19-én végezték ki BOLEYN ANNA angol királynét, VIII. Henrik feleségét, a leendő I. Erzsébet édesanyját. Megfontolt, intelligens, ambiciózus fiatal nő volt. Franciaországban élt Mária királyné (VIII. Henrik húga) udvarhölgyeként. Hazatérése után hamar észrevétette magát a királlyal, aki udvarolni kezdett neki, de az okos lány azt mondogatta, hogy jövendőbelijének tartogatja magát. A nős Henrik első házasságából nem született fiúutód, ezt használta ürügyül válási szándékához, melynek eléréséhez még a katolikus egyházzal is szakított és újra házasodott. Anna egy életképes leány (Erzsébet) születése után három magzatát veszítette el. Henrik elfordult tőle, Jane Seymourt kívánta meg, ezért Annát a felségárulás hamis vádjával vérpadra küldte, aki a leírások szerint méltósággal viselte az ítéletet.

  1568. május 19-én menekült Angliába a protestáns skót főurak elől a katolikus STUART MÁRIA, és kért menedéket unokatestvérétől, I. Erzsébettől. Az angol királynő segítség helyett szigorú őrizetben tartotta, nem gonoszságból, hanem saját jól felfogott politikai-hatalmi érdekéből. Hosszú fogsága alatt Mária többször próbált szabadulni összeesküvések árán, amit megelégelve 1578. február 8-án Erzsébet lefejeztette.

  1896. május 19-én halt meg Habsburg-Lotaringiai KÁROLY LAJOS főherceg, Ferenc József császár öccse, Ferenc Ferdinánd trónörökös apja, I. Károly osztrák császár (IV. Károlyként az utolsó magyar király) nagyapja.

  Márk Éva