Évfordulók május 19-én

2014.05.18 19:54

1536. május 19-én végezték ki Boleyn Anna angol királynét, VIII. Henrik feleségét, a későbbi I. Erzsébet édesanyját. Megfontolt, intelligens, ambiciózus fiatal nő volt. Franciaországban élt Mária királyné (VIII. Henrik húga) udvarhölgyeként, ahol magas műveltségre tett szert. Hazatérése a király hamar észrevette, udvarolni kezdett, de az okos leány azt mondogatta, hogy csak a férjével fekszik egy ágyba. Henrik nős volt, de fia nem született, így ezt használva fel ürügyül válni akart. Szerelméért és jövendő fiúörököséért még a pápával is szakított. Anna egy életképes leány (Erzsébet) születése után három magzatát veszítette el. Henrik elfordult tőle, és Jane Seymournak kezdett udvarolni, Annát pedig felségárulás vádjával hóhérkézre adták. Korabei leírások szerint bátran, méltóságteljesen viselte az ítéletet.

1568-ban a fenti napon menekült Angliába a protestáns skót főurak elől a katolikus Stuart Mária és kért menedéket unokatestvérétől, I. Erzsébettől. Erzsébet segítség helyett szigorú őrizetben tartotta, nem gonoszságból, hanem saját jól felfogott politikai és hatalmi érdekéből. Húszévi fogsága alatt Mária királynő többször próbált szabadulni összeesküvések árán, amit megelégelve I. Erzsébet lefejeztette.

1896. május 19-én született Várkonyi Nándor író, irodalom - és művelődéstörténész. Az I. világháborúból siketen tért haza, így végezte az egyetemet, így szerzett doktorit. Tanár nem lehetett, könyvtárosként helyezkedett el. 1975-ben munka közben érte a halál, Pécsett a köztemető díszsírhelyére temették. Mai olvasóinak is rendkívüli élményben lehet része fő művei: a Szíriat oszlopai, Az elveszett Paradicsom vagy Az ötödik ember olvasásakor.

1896. május 19-én halt meg Habsburg-Lotaringiai Károly Lajos főherceg, Ferenc József császár öccse, Ferenc Ferdinánd trónörökös apja, I. Károly osztrák császár (IV. Károly néven az utolsó magyar király) nagyapja.

MÁRK ÉVA