Évfordulók május 17-én

2015.05.16 13:44

  1395. május 17-én halt meg I. (Anjou) MÁRIA magyar királynő, I. (Nagy) Lajos leánya, Luxemburgi Zsigmond király és császár első felesége, s vele újszülött gyermeke. Életéről bővebben: korok.webnode.hu/products/az-utolso-anjouk-magyarországon 

  1821. május 17-én születette SEBASTIAN KNEIPP természetgyógyász. Katolikus pap volt, aki egy világhírű vízgyógyászati módszert, az ún. Kneipp-kúrát dolgozott ki. A kúra lényege, hogy a hideg víz a bőrereket összehúzza, s közben meleget von el a testtől. Önmaga gyógyításával kezdte: vért felköhögő, utolsó stádiumban lévő TBC-s volt, amikor elhatározta, hogy megmártózik a jeges Dunában. A kezelést otthoni kádjában folytatta és meggyógyult. Néhány orvos kuruzslás vádjával pert indított ellene, de a bíróság felmentette, mert addigra több reményvesztett embert meggyógyított. Ezután megalapította gyógyító intézményét, ahol a vízkúrán felül a táplálkozás is fontos szerepet kapott a betegek gyógyításában. Hirdette, hogy mindenkinek őshonos táplálékra van szüksége, a messzi tájakról származó termékeket kerülni kell; tiltotta a fehérkenyér fogyasztását, a túlzott sózást és fűszerezést. Ismeretanyagát a modern természetgyógyászat is alkalmazza.

  1907. május 17-én született DSIDA JENŐ erdélyi magyar költő. Húszéves korától szerkesztette a PÁSZTORTŰZ c. irodalmi folyóiratot, dolgozott az Erdélyi Helikonnak, az Erdélyi Lapoknak, a Keleti Újságnak. Versei közül a legismertebb a PSALMUS HUNGARICUS (Magyar zsoltár). Aki nem ismeri, feltétlenül olvassa el!

Márk Éva