Évfordulók május 10-én

2014.05.09 16:00

1280. május 10-én a korábban III. Miklós pápa közvetítésével kibékült I. Rudolf német és I. Károly szicíliai király ígéretet tett IV. László magyar király támogatására, az ellene lázadók leveréséhez.

1436. május 10-én hagyta el végleg az addig gyakran Magyarországon tartozkodó 68 éves Luxemburgi Zsigmond magyar, cseh, német király, német-római császár Magyarországot, az utolsó magyar Anjou, Mária királynő férje. Utóbbiról itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/az-utolso-anjouk-magyarorszagon-/

1801. május 10-én tört ki az első barbár háború. Észak-afrikai barbár (berber) államok hadat üzentek az USÁ-nak, mert az nem volt hajlandó az arra haladó hajóira fizetett addig fizetett sápot tovább emelni. Yusuf Karamanli pasa teljesíthetetlen követelésére válaszul Jefferson elnök hadihajókat vezényelt a térségbe, s lövette Tripolit, a kalózok központját, ezzel hosszú időre véget vetve a támadásoknak.

1877. május 10-én parlamenti kiáltványban nyilvánította ki állami függetlenségét Románia, miután az orosz- török háborúban a győztes oroszokhoz csatlakoztak. Első királyuk 1881-ben I. (Hohenzollern) Károly lett.

Márk Éva