Évfordulók június 9-én

2015.06.08 13:48

  1475. június 9-én engedélyezte MÁTYÁS király a szász székeknek, Besztercének, Brassónak és a Barcaság lakóinak, hogy adójukat 10 ezer aranyforinttal megváltsák.

  1525. június 9-én FRANGEPÁN KRISTÓF 16 ezres seregével áttörte a Jajcát körülzáró török ostromgyűrűt, a nélkülöző őrséget ellátta élelemmel, lőszerrel, majd visszamenet megvert egy útját álló török sereget.

  1572. június 9-én halt meg 43 éves korában III: JOHANNA Navarra királynője. Váratlan halálát sokan Medici Katalin számlájára írták, de erre nincs bizonyíték. A nagyon okos és magasan művelt asszony önálló személyiség volt, a hugenották egyik szellemi vezére, amiért állandó konfliktusban állt bigott katolikus anyósával, a francia anyakirályné Katalinnal. Antoine de Bourbonnal kötött házasságából született fia lett IV. HENRIK, akitől a szállóigévé vált mondás: PÁRIZS MEGÉR EGY MISÉT származik. Johanna saját országában a kálvinizmust tette államvallássá.

  1657. június 9-én a svéd királlyal kötött egyezségét követően II: RÁKÓCZI GYÖRGY bevonult Varsóba, s ezzel megalapozta bukását. Az esélytelen hadjárattól mindenki, édesanyja, LÓRÁNTFFY ZSUZSANNA is óvta, de nem hallgatott senkire. korok.webnode.hu/products/lorantffy-zsuzsanna1/  , korok.webnode.hu/products/ii-rakoczi-gyorgy/ .