Évfordulók június 7-én

2015.06.06 09:37

  PEDAGÓGUSNAP - minden évben június első vasárnapján ünnepeljük pedagógusainkat. Magyarországon első ízben 1952-ben adtak át pénzjutalmakat és kitüntetéseket a legkiválóbbnak ítélt oktatóknak. Újabban az állam kilépett ebből, pénzt idén SEM kapnak a legérdemesebbek sem. A KLIK által felajánlott egy szál virágot vagy oklevelet a legtöbb iskola visszautasította, így az oktatásért felelős kormányzat helyett kizárólag a gyerekek köszöntik és ünneplik pedagógusainkat, akiknek egyetlen jutalma tanítványaik szeretete.

  1660. június 7-én halt bele a szászfenesi csatában szerzett sérüléseibe II. RÁKÓCZI GYÖRGY. korok.webnode.hu/products/ii-rakoczi-gyorgy/

  1703. június 7-én tette írásba II. RÁKÓCZI FERENC manifesztumát RÁDAY PÁL, melynek kezdő sorai: "Ismét kiújultak a jeles magyar nemzet sebei..." Kiáltványát a következő év elején küldte szét a hazai rendekhez és a külföldi hatalmakhoz, hogy okát adja a felkelésnek. "... okmányokkal bizonyítható, hogy az osztrákok évenkénti zsarolásai az ottománoknak fél évszázad alatt teljesített szolgáltatásait is bőségesen elérik. Nem bízhatunk azokban, akik saját okirataikat is annyiszor megsértették..."

  1921. június 7-én Franciaország támogatásával megalakult a KISANTANT, Csehszlovákia, Románia és Jugoszlávia szövetsége.

  1951- június 7-én végeztek ki utoljára náci háborús bűnösöket a németországi Landsbergben.

Márk Éva