Évfordulók június 29-én

2015.06.28 14:24

  Június 29. Pál és Péter nevenapja, hagyományosan ekkor kezdődött az aratás. E napon halt vértanúhalált 67-ben a kereszténység két legismertebb szentje. Pált Rómában fejezték le, a hagyomány szerint feje elgurult és hármat ugrott a földön, és e három ponton forrás fakadt. Péterrel szintén Rómában végeztek, ő kereszthalált szenvedett.

  1116. június 29-én II. ISTVÁN magyar király (Könyves Kálmán fia és utóda) seregeivel súlyos vereséget szenvedett Záránál, a német-római és a bizánci császár támogatását élvező Velencétől. Ezzel Dalmácia a dózse kezére került.

  1456. június 29-én rendelte el Kallixtus pápa a déli harangozást. A mindössze három évig uralkodó egyházfő minden idejét a török elleni keresztes háború szervezésének szentelte, ám az európai uralkodók politikai magánérdekei miatt nem járt sikerrel. A magyar közhiedelemmel ellentétben a fenti napon kiadott Imabulla azért szólította déli imára a keresztényeket, hogy így könyörögjenek a törökök ellen harcoló keresztény seregek győzelméért, vagyis nem Hunyadi dicsőségét ünnepli, a nándorfehérvári diadal ugyanis július 21-22-re tehető.

 1879. június 29-én született Móricz Zsigmond, a magyar széppróza egyik legjelentősebb alakja. Termékeny szerző volt, "nincs műve, amit ne lenne érdemes elolvasni" - írta róla Szerb Antal.

   Márk Éva