Évfordulók június 29-én

2014.06.27 08:55

   67. június 29-én halt vértanúhalált a kereszténység két legismertebb szentje, Pál és Péter. Pált Rómában fejezték le. Legendája szerint feje elgurult, hármat ugrott a földön, s azon a három ponton források fakadtak. Péter ugyancsak Rómában kereszthalált szenvedett.

1116. június 29-én II. István magyar király (Könyves Kálmán fia és utóda) serege vereséget szenvedett Záránál a német-római és a bizánci császárok támogatását élvező Velencétől, s ezzel Dalmácia a dózse kezére került.

1456. június 29-én rendelte el III. Kallixtusz pápa a déli harangozást. A katolikus egyház feje hároméves uralkodását a török elleni keresztesháború szervezésének szentelte, ám az európai uralkodók politikai magánérdekei miatt nem járt sikerrel. A magyar közhiedelemmel ellentétben a fenti napon kiadott Imabulla déli imára szólította a keresztényeket, hogy így könyörögjenek a török ellen harcolók győzelméért. A déli harangszó tehát nem Hunyadi János sikerét ünnepli, a nándorfehérvári diadal ugyanis későbbre, július 22-re datálható.

1900. június 29-én született Antoine de Saint-Exupéry francia író, polgári foglalkozása szerint pilóta. A II. világháború alatt felderítőként szolgált. 1944.július 31-én egy német alakulatról kellett volna adatokat gyűjteni, de erről az útjáról nem tért vissza. Legismertebb műve A kisherceg, ebből idézem a megszelidített róka örökérvényű szavait: Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Márk Éva